Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U petak, 10. ožujka 2017. godine u Krapini je započela podjela paketa iz projekta „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“. Nositelj spomenutog projekta je Hrvatski Crveni križ s gradskim društvima Crvenog križa s područja središnje Hrvatske među kojima je i GDCK Krapina. Projekt je vrijedan više od 8 milijuna i 300 tisuća kuna, financira se iz Fonda europske pomoći za najugroženije (FEAD) te ga je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. FEAD je instrument Europske unije koji predstavlja dodatak postojećim nacionalnim programima borbe protiv siromaštva i materijalne deprivacije. Cilj Fonda je poticanje socijalne kohezije i uključenosti istodobno smanjujući sve oblike siromaštva, osobito teške oblike poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane. U Republici Hrvatskoj se u okviru programa osigurava hrana i osnovna materijalna pomoć, poput higijenskih proizvoda, opreme za djecu itd. Putem otvorenih poziva na iskaz interesa odabiru se partnerske organizacije koje provode nabavu hrane i osnovne materijalne pomoći te distribuciju pomoći, uglavnom u vlastitim prostorima, ali i u skloništima, školama i domovima korisnika. Pomoć se pruža najpotrebitijim osobama poput beskućnika, djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, osobama koje žive u siromaštvu, primjerice starije osobe, osobe s invaliditetom i osobe koje žive u udaljenim područjima. Podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština HCK će zajedno sa svojim Društvima nastojati pomoći građanima koji žive ispod granice siromaštva. Vrijednost paketa hrane po korisniku iznosi oko 100 kuna, odnosno za četveročlanu obitelj oko 400 kuna. Osim podjele paketa, provedba projekta obuhvatit će i edukaciju korisnika o upravljanju kućnim budžetom te podjelu socijalne kuharice „10 jela za 10 kuna“. Korisnici paketa su korisnici Centra za socijalnu skrb (sa mogućnošću proširivanja prema potrebi).
Postoje tri tipa paketa:
A (paket hrane za odrasle i starije maloljetnike) koji sadrži ulje, brašno, rižu, šećer, tjesteninu, mesni narezak, sardine, gotovu juhu u vrećici, mlijeko, džem, svježi krumpir, grah i sol.
B (paket hrane za djecu od 0 - 4 godine starosti) koji sadrži čokolino, kakao i mlijeko.
C (paket hrane za djecu od 5 - 14 godina starosti) koji sadrži kakao, mlijeko, cornflakes, brašno, tjesteninu, šećer, rižu i paštetu.
Uz korisnike kojima su paketi i namijenjeni, podjeli su nazočili i Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine, Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina te ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Augustin Erdelja. Nakon što su predsjednik Markt i ravnatelj Šimunović predstavili projekt, gradonačelnik je istaknuo značaj ovakvih projekata te važnost GDCK-a Krapina koje se ističe kao jedno od najboljih u Hrvatskoj. Također, zahvalio se Robertu Marktu koji nas redovito posjećuje i pruža krapinskom Crvenom križu izrazito veliku potporu pogotovo kada je riječ o takvim projektima odnosno u ovom slučaju povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije na kojem se puno radilo zajedno sa gradovima, Centrom za socijalnu skrb i Ministarstvom. Osim ovakvih velikih projekata, gradonačelnik je istaknuo i niz manjih koje Grad Krapina sa Gradskim društvom Crvenog križa provodi i dosadašnje uspjehe te najavio daljnju podršku od ustupanja prostora bez naknade, uređivanja istih do financijske pomoći. Na kraju su podijelili pakete prisutnim korisnicima kojima je takva pomoć od velikog značaja za život.

 

Pogledaj ove slike na Flickru