Nažalost, ponovno smo svjedoci da se na području Grada Krapine nepropisno odbacuje otpad, kako u prirodi i uz javne ceste te u neposrednoj blizini naselja i stvaraju se nove divlje deponije otpada. Također sve češće se nepropisno koriste eko-otoci. Grad Krapina je zadnjih 10 godina uložio velike napore i velika financijska sredstva za sanaciju i čišćenje divljih deponija u prirodi i nekoliko godina nije bilo problema. Isto tako je uspostavljen i sustav odvajanja korisnog otpada, postavljeno je 19 lokacija eko-otoka i svim su domaćinstvima podijeljene plave kante za odvajanje papira i plastike "na kućnom pragu". Registrirani su i ovlašteni zbrinjavatelji za prikupljanje azbesta, elektroničkog otpada, tekstila i dr. Dva puta godišnje redovno se provode akcije skupljanja glomaznog otpada i postavljaju kontejneri po naseljima. Upravo je započela akcija skupljanja u okolnim općinama, a u travnju 2017.

se ista nastavlja na području Grada Krapine. Nekoliko godina je Grad Krapina sudjelovao u ekološkoj kampanji "Zelene čistka" u koju su bile uključene škole, udruge i građani. Sve je to u cilju osvješćivanja i brige o okolišu i zdravlju. Odlaganje otpada i gospodarenje otpadom je zakonska obaveza svih pojedinaca i pravnih osoba, gradova i općina, a također i obaveza prema EU, o čemu nas zadnjih mjeseci mediji učestalo obavještavaju. Unatoč tome, svjedoci smo da se u zadnje vrijeme učestalo krše propisi: u eko -otoke se nepropisno odlaže biološki i građevinski otpad, otpad se odlaže u prirodu i onečišćuje priroda. Napominjemo da su za počinitelje koji odlažu nepropisno otpad u okoliš propisane visoke novčane kazne, a ukoliko je nepoznati počinitelj isto treba očistiti jedinica lokalne samouprave, odn. za naše područje Grad Krapina. Sve se to financira iz sredstava proračuna, odn. iz novaca svih građana, a koji bi mogli biti namijenjeni za bolju i korisniju namjenu. Stoga apeliramo na građane da čuvaju svoj okoliš, da se pridržavaju uputa o odlaganju i odvajanju korisnog otpada, te da zovu ovlaštene zbrinjavatelje ukoliko imaju poseban i građevinski otpad. Također apeliramo da, ukoliko primijete nesavjesne počinitelje, isto mogu prijaviti u Grad Krapinu i to anonimno .

Obrazac prijave

ODVAJANJE OTPADA NA „KUĆNOM PRAGU“
- Uputstvo za upotrebu plave kante 

EKO OTOCI
Unutar eko otoka su 3 kontejnera veličine 1100 litara: plavi za papir, zeleni za staklo i žuti za PET ambalažu, a otoci su uređeni na platoima i ograđeni ogradom. Otpad iz kontejnera skuplja i odvozi tvrtka KRAKOM d.o.o. jednom tjedno i po potrebi.

Lokacije eko-otoka 2017. god.:

1. UL. A. HEBRANGA (ISPOD GROBLJA)
2. PEKOM KRAPINA
3. O.Š. LJUDEVIT GAJ 
4. UL HRVATSKIH BRANITELJA (KOD GRADSKOG VRTIĆA)
5. SREDNJA ŠKOLA KRAPINA
6. UL. P. ZRINSKOG I K. FRANKOPANA
7. UL. MATIJE GUPCA- WOHLOV MOST 
8. PODGORA KRAPINSKA 
9. BREGOVITA
10. ŠABAC ( RASKRIŽJE UL. K. TOMISLAVA I R. LOVRECA) 
11. BOBOVJE
12. MIHALJEKOV JAREK ( KOD ŠIŠE) 
13. UL. A. MIHANOVIĆA (JUŽNA ZONA) 
14. KRAPINSKI VIDOVEC(KOD IGRALIŠTA)
15. O. Š. ŠKARIĆEVO 
16. O. Š. DONJA ŠEMNICA 
17. DONJA ŠEMNICA (SMREKARI) 
18. TRŠKI VRH 
19. TEKSTIL BAJSIĆ, robna kuća Krapina

RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Izgrađeno je i suvremeno RECIKLAŽNO DVORIŠTE za prihvat korisnog otpada za potrebe Grada Krapine i susjednih općina, na lokaciji u Poduzetničkoj zoni „Krapina-Nova zapad“.

Vrste otpada koje je moguće odvoziti u reciklažno dvorište te njegovo radno vrijeme možete vidjeti OVDJE.

AKCIJA SKUPLJANJA GLOMAZNOG OTPADA

KRAKOM d.o.o. Krapina obavještava cijenjene korisnike usluge odvoza neopasnog komunalnog otpada iz Općine Đurmanec i Općine Radoboj da od ponedjeljka, 06. ožujka 2017. godine započinje akciju proljetnog odvoza glomaznog otpada. Nakon toga biti će postavljeni u Krapini, a o točnom vremenu i lokaciji biti će obavijest najmanje tjedan dana prije.

Kontejneri za odlaganje glomaznog otpada iz domaćinstava biti će postavljeni po već postojećim lokacijama najdulje dva dana.

PALJENJE BILJNIH OSTATAKA
S obzirom da se bliži početak poljoprivrednih radova na Vašem poljoprivrednom zemljištu te paljenja biljnih ostataka potrebno se je pridržavati odredbi Odluke o Agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina, a posebno članka 19. koji sadrži posebne mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu.

Na što sve vlasnici, posjednici ili ovlaštenici moraju obratiti pažnju možete pročitati OVDJE.