Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Od kajkavskih popevki, koncerata i izložbi pa do Gospodarskog zbora.. Bogat je to program ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture koji će se održati od 2. – 9. rujna 2018. godine u Krapini. Program jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj koja za cilj ima njegovanje kulture i tradicije kajkavskog govornog područja, danas je predstavljen u krapinskoj Gradskoj vijećnici. Predstavili su ga župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina i umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki maestro Siniša Leopold.

Svečano otvorenje Tjedna kajkavske kulture bit će u nedjelju, 2. rujna u 17 sati na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini. Okosnica programa bit će već tradicionalni 53. Festival kajkavskih popevki te Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“. Brojni posjetitelji moći će uživati u večerima kajkavskih popevki. Za njih su rezervirani petak i subota. U subotnjoj večeri bit će predstavljene 22 nove popevke. Večer ranije će se pak moći čuti brojne popevke koje svi rado pjevamo, ali i neke koje smo već pomalo zaboravili, ali u dosta novih aranžmana i izvođača. Od zvučnih imena, nastupit će Mia Dimšić, Minea, Miro Ungar, Zdenka Kovačiček… Festivalu kajkavskih popevki u četvrtak, 6. rujna, prethodit će i 33. Dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“.

I ove godine posjetitelji će iz Zagreba do Krapine moći doći popularnim cugom Krapekom koji će voziti zadnja tri dana festivala. Gosti i domaćini od četvrtka, 6. rujna do subote 8. rujna, svaku će večer imati prilike uživati i u koncertima – Maje Šuput, Gazdi i Željka Bebeka.

Krapina će živjeti 'od subote do subote', a manifestacija donosi niz novih sadržaja, nisu svi niti mogli biti na letku s programom. Posebno ističem Vinski plac koji je postao nezaobilazan dio Tjedna te vanjska događanja na Trgu kroz čitav tjedan. Novost je što smo krenuli s programom 'U ozračju KAJ-a', u kojem će se predstavljati i drugi gradovi kajkavskog govornog područja ili oni koji imaju poveznicu s Krapinom. U subotu 1. rujna predstavit će se Pitomača, u prvom dijelu tjedna domaći sastavi i KUD – ovi, a zatim u četvrtak, petak i subotu gradovi Prelog, Novi Marof i Velika Gorica. Naš sportski savez uključuje se sa sportskim sadržajima, a na Zagorskom gospodarskom zboru predstavljat će se i puhački orkestri. U Krapini će biti živo i svi će sigurno naći nešto za sebe. Pozivam sve da dođu u Krapinu i proslave sveti festivalski tjedan – pozvao je gradonačelnik Zoran Gregurović.

Tjedan kajkavske kulture i pripadajuće programe i ove su godine pokroviteljstvom podržali Ministarstvo kulture (Tjedan kajkavske kulture), predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović (Festival kajkavskih popevki) te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (U ozračju KAJ-a).