×

Upozorenje

JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: https://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q=SELECT+%2A+FROM+yql.query.multi+WHERE+queries%3D%27SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.info+WHERE+api_key%3D%22b614c0b7963b863cfeb52c9db9fe3283%22+and+photoset_id%3D%2272157700916717375%22%3B+SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.photos%2820%29+WHERE+api_key%3D%22b614c0b7963b863cfeb52c9db9fe3283%22+and+photoset_id%3D%2272157700916717375%22+and+extras%3D%22description%2C+date_upload%2C+date_taken%2C+path_alias%2C+url_sq%2C+url_t%2C+url_s%2C+url_m%2C+url_o%22%27&format=json&env=store%3A%2F%2Fdatatables.org%2Falltableswithkeys&_maxage=3600&callback=
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U nedjelju 2. rujna 2018. godine u Krapini je, već tradicionalno, Dječjim korzom, otvoren 53. Tjedan kajkavske kulture. Rijeka djece u narodnim nošnjama u pratnji krapinskih mažoretkinja i Gradskog puhačkog orkestra prošetalo je središnjim krapinskim Trgom Ljudevita Gaja i potom se predstavila na pozornici, svaka dječja grupa svojom pjesmom ili igrokazom na kajkavskom jeziku.
Gradonačelnik Zoran Gregurović pozdravio je sve prisutne te im poželio dobrodošlicu i na ovogodišnji Tjedan kajkavske kulture.
– Dobrodošli na otvorenje najvažnijeg krapinskog tjedna u godini, 53. Tjedna kajkavske kulture. Zahvaljujem svim organizatorima, udrugama, svima koji su se uključili u pripremu programa te sponzorima, donatorima i pokroviteljima. Hvala i predsjednici RH na pokroviteljstvu Festivala kajkavskih popevki, Ministarstvu kulture na pokroviteljstvu Tjedna kajkavske kulture te Saboru RH na pokroviteljstva novog potprograma “U ozračju kaja”, koji kreće od ove godine, u sklopu kojeg će se predstavljati naši prijateljski gradovi iz drugih kajkavskih regija Hrvatske – Zagreb, Pitomača, Prelog, Novi Marof i Velika Gorica. Vrijeme je tradicionalno promjenljivo, no nadam se da će izdržati bez kiše i da nam naš novi suvenir, Festivalski kišobran, neće puno trebati. Stoga sve pozivam da dođu u Krapinu i da uživaju u bogatom programu tijekom čitavog Tjedna – pozvao je s pozornice gradonačelnik Gregurović.
Prisutne je pozdravio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.
– Jer da se dođe do 53 godine tradicije, morate uključiti mlade ljude. Program je izuzetno bogat i očekujem da Krapinom u tjedan dana prođe oko 100.000 ljudi te da ona bude sjedište kajkavskog govornog područja, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, već u Hrvatskoj. Također, mi kao najbolja turistička kontinentalna destinacija skrećemo pozornost u čitavoj sjevernoj Hrvatskoj, a prilikom obilaska manifestacija u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici, vidio sam koliki je interes upravo za Tjedan kajkavske kulture, koliko svi cijene 53 godine krapinskog Tjedna kajkavske kulture – rekao je Kolar.
A Tjedan kajkavske kulture otvorio je, već drugu godinu za redom, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Krešimir Partl.
– Ovo je promocija kaja u pisanom, govornom i pjevnom obliku, a već letimičan pogled na ovogodišnji program dokazuje da se ove godine itekako vodilo računa da se tradicija spoji sa suvremenošću. Tjedan kajkavske kulture možemo s pravom smatrati jednim od najvažnijih događaja Europske godine kulturne baštine, kojem se Hrvatska priključila. Riječ “kaj”, tradicija i običaji su ono po čemu ste jedinstveni, a osim kulturološkog, ova manifestacija ima i veliki gospodarski i turistički značaj. Posebno me veseli vidjeti mnogo mladih ljudi, koji će ustrajati na ovoj tradiciji i dalje. Već danas se po velikom broju okupljenih vidi se da će Tjedan biti itekako dobro posjećen – rekao je Partl, pa otvorio Tjedan kajkavske kulture, za čiji je organizaciju velikom dijelom zaslužno i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.
U Krapini se okupilo i mnoštvo visokih uzvanika, državnih tajnika, saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika i načelnika, poduzetnika, gospodarstvenika i obrtnika, koje su dočekali domaćini, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, njegovi zamjenici Drago Kozina i Branko Varjačić, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Hršak i svi gradski vijećnici.
Također su bili prisutni i članovi počasne postrojbe grada Krapine "Krapinski ilirci", koji oživotvoruju cilj očuvanja i njegovanja tradicije Ilirskog pokreta i njegovog vođe dr. Ljudevita Gaja.
Nakon Dječjeg korza održan je Zabavno – glazbeni program: „Kaj vu duši“ na kojem su nastupili Simpatizeri, Krunoslav Jazbec, Rajko Suhodolčan, Kavaliri, TS Krijesnice, Ivan Benc, Kušlec, Branko Greblički Ventek, Kirijales, Iva Ranogajec Inkret, Andrija Kos i Carpona band, Gordana Ivanjek Tušek, Kajda, TS Pleteri, Kontra Band i Queentete.

{gallery}https://www.flickr.com/photos/krapina/sets/72157700916717375/{/gallery}

 • Noć muzeja 2019

 • Završeno 9. Međunarodno prvenstvo grada Krapine - 9. Open Krapina

  Završeno 9. Međunarodno prvenstvo grada Krapine - 9. Open Krapina Završeno je 9. međunarodno prvenstvo Grada Krapine "9. open Krapina" koje je održano od 17. do 20. siječnja 2019. godine. Nastupilo je 55 igrača iz Hrvatske, Slovenije i BIH. Dosad najmasovniji turnir otvorio je zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina naglasivši važnost sportskih događanja u Krapini. Više...
 • Ključ kulture za sve generacije

  Ključ kulture za sve generacije 16. siječnja 2019. u 18 sati u Festivalskoj dvorani u Krapini za sve zainteresirane građane održat će se seminar o sudioničkom upravljanju u kulturi i načelima dobrog upravljanja u okviru projekta „Ključ kulture za sve generacije“ kojeg POU Krapina provodi s partnerima Gradom Krapina, Kulturno umjetničkim društvom “Ilirci“ Krapina, Udrugom Više...
 • 9. open Krapina

   9. open Krapina Šahovski klub Krapina organizira od 17. do 20. siječnja 2019. godine 9. open Krapina u Pansionu "Pod starim krovovima", Otvoreno prvenstvo Grada Krapine za 2019. godinu. Pravo sudjelovanja imaju svi igrači i igračice sa FIDE ID-brojem iz zemlje i inozemstva. Turnir se igra švicarskim sustavom u 7 kola. Turnir će Više...
 • Krapina dobila ulicu 103. brigade HV-a

  Krapina dobila ulicu 103. brigade HV-a U utorak 15. siječnja 2019. godine, na dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, održana je svečanost otkrivanja table s nazivom ulice koja vodi od Ulice Matije Gupca prema naselju Podgora u Krapini. Odlukom Gradskog vijeća, Krapina je dobila Ulicu 103. brigade Hrvatske vojske.– Podsjećamo da su neovisnost Hrvatske zajedno 15. siječnja Više...
 • Održana 15. skupština Županijske udruge uzgajivača konja Krapina

  Održana 15. skupština Županijske udruge uzgajivača konja Krapina U nedjelju 13. siječnja 2019. godine, u Krapini je održana 15. godišnja skupština Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, kojoj su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva, poduzetništva Više...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5