Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” u Krapini je svečano obilježila 28. godišnjicu osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi” i 12. obljetnicu 2. mehanizirane bojne “Gromovi”. Program obilježavanja započeo je u Petrinji, a vojska je stigla i u Krapinu, pa su tako građani u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda mogli razgledati Taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Hrvatske vojske.
U krapinskoj gradskoj vijećnici održan je prijem gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i župana Krapinsko-zagorske županije za delegaciju Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi”.

– Grad Krapina, ja kao gradonačelnik i svi stanovnici grada Krapine, uistinu smo ponosni što se ova proslava odvija upravo ovdje. Za Krapinu je to stvarno velika stvar, ponosni smo i zahvaljujem svim članovima Udruge “Gromovi” i onima koji su odlučili organizirati ovdje ovu proslavu. Za nas je to velika stvar, drago mi je jer već dugo kvalitetno surađujemo s Udrugom “Gromovi” na nizu zajedničkih projekata. Počeli smo prije nekoliko godina, kada smo podigli veliki hrvatski barjak iznad našeg Starog grada, gdje su nositelji bili članovi udruga gardijskih brigada, a Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija su bili podrška. Posebno mi je drago da smo nakon toga krenuli u zajedničku realizaciju projekta uređenja spomen obilježja za sve poginule Zagorce u Domovinskom ratu. Partneri smo u tom projektu, napravljeno je idejno rješenje, projektna dokumentacija, glavni izvedbeni projekti, koji su sada kandidirani na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja i ja vjerujem da će već ove godine početi radovi u Perivoju Janka Draškovića, kako bi se finalizirao i taj zajednički projekt – istaknuo je gradonačelnik Gregurović, poželjevši dobrodošlicu Gromovima.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu.
– Preko 11,5 tisuća Zagoraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu, a prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman, naš Zagorec, bio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. U “Gromovima” je bilo preko stotinu naših zagorskih dečkiju, četvorica su poginula, 22 ih je bilo ranjeno, i upravo zbog njih nam je izuzetna čast i ponosni smo što su veterani Udruge “Gromovi” odlučili proslaviti 28. obljetnicu svog osnutka ovdje u Krapini, u Krapinsko – zagorskoj županiji, na čemu se prije svega zahvaljujem predsjedniku podružnice Zvonimiru Kantoliću i članovima udruge na svemu onome što su napravili u Domovinskom ratu, ali isto tako i na onome što čine danas za izgradnju slobodne nam i neovisne Hrvatske. Zahvaljujem i predsjedniku udruge, gospodinu Krupecu, s kojim već duži niz godina jako dobro surađujem. Ovo je veliki dan za Krapinu i Krapinsko – zagorsku županiju. Ovdje je danas državni i vojni vrh i svi su došli ovamo s istim ciljem, a to je da odaju priznanje “Gromovima” za sve ono što su napravili u Domovinskom ratu, ali da isto tako u jednoj minuti tišine odamo počast najboljima među najboljima, koji su dali svoj život, i da isto tako jedan dio svojih misli posvetimo obiteljima poginulih branitelja – rekao je Kolar.
Umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić predsjednik je Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi” Podružnice Krapinsko – zagorske županije, koja je osnovana 2015. godine i okuplja 46 aktivnih članova, od preko stotinu “Gromova”, koliko ih je bilo u Domovinskom ratu iz Krapinsko – zagorske županije.
Primarna zadaća nam je promicanje vrijednosti Domovinskog rata, očuvanje digniteta, suradnja s drugim braniteljskim udrugama, ali i civilnim udrugama iz naše županije, a najviše brige vodimo oko socijalnih i materijalnih pitanja naših članova, na način da ih usmjeravamo i pokrećemo određene inicijative da bismo im pomogli. Što se tiče budućih aktivnosti, nadam se skorašnjem završetku spomen obilježja, a kao podružnica namjeravamo pokrenuti suradnju sa slovenskim veteranima Hrvatske vojske – najavio je Kantolić.
Na prijemu u gradskoj vijećnici bio je i umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi”.
Naša je udruga osnovana 2007. godine u Zagrebu, ima pet podružnica i broji oko 550 članova. Svake godine obilježavamo godišnjicu osnutka i to na mjestima gdje smo ratovali. Glavno težište 2. gardijske brigade bila je Banovina, zaštita trokuta Zagreb, Sisak i Krapina, pa smo tamo i održavali naše svečanosti. Bilo je dosta upita zašto Krapina. Prvo, ovdje imamo podružnicu koja je izuzetno vrijedna i aktivna i oni su zaslužili da se proslava ovakve jedne obljetnice održi u Krapini. Drugo, Kumrovec je 1991. godine bio baza specijalne policije, koja je bila nukleus zapovjedništava kako druge gardijske brigade, tako i ostale četiri gardijske postrojbe, pa smo i tu povukli poveznicu s Krapinsko – zagorskom županijom, da u ovaj prekrasni, pitomi zagorski kraj, dođe jedna renomirana ratna postrojba pobjedničke Hrvatske
vojske – istaknuo je Krupec.

Nakon prijema u vijećnici na Gradskom groblju u Krapini, kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, položeni su vijenci za poginule, umrle i nestale “Gromove“ i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanik ministra branitelja i ravnatelj Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car sa suradnicima, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenicima, saborska zastupnica Marija Puh, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi“ Ivan Krupec s ostalim pripadnicima Udruge “Gromovi“, izaslanik ministra obrane Damir Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakob, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, stožerni general Mirko Šundov, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Miodrag Demo, te pripadnici brojnih braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja. (ib)

U nastavku programa, u Festivalskoj dvorani je održana svečana akademija, uz promociju poštanske marke 2. gbr. Gromovi.
Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, u Krapini je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Velika je čast što se jedno takvo događanje održava u Krapini, jer je Krapina povijesni grad. Ovdje je danas prisutno jako puno ljudi iz Hrvatske vojske i važno je da mladi mogu vidjeti što je moderna Hrvatska vojska, ali i da se sjetimo slavnih dana stvaranja moderne Hrvatske države. Dio branitelja iz Krapinsko – zagorske županije bio je u “Gromovima“ ili u nekim drugim gardijskim brigadama i njih se sjećamo na poseban način te im iskazujemo veliko poštovanje, kao i prema utemeljitelju moderne Hrvatske države, dr. Franji Tuđmanu – istaknuo je Tušek.
Na svečanoj akademiji sudjelovali su predstavnici Udruga ratnih veterana “Tigrovi“, “Kune“, “Pauci“, “Sokolovi“, “Pume“, “Vukovi“, “Kumovi“ i “Termiti“, članovi Hrvatskog generalskog zbora, zapovjednici i mnogi drugi. U glazbenom dijelu programa nastupili su KUD “Ilirci“ i Jil Letizia Kantolić.
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, mimohod svečanog ešalona gradom Krapina i prelet akrobatske grupe “Krila Oluje” su otkazani. Nakon Svete mise u Župnoj crkvi sv. Nikole svi sudionici i građani su uživali u druženju uz podjelu vojničkog graha.

Više fotografija možete vidjeti ovdje.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29