Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Subota je bila posebno svečan i ponosan dan za Grad Krapinu, ali i cijelo Hrvatsko zagorje. Naime, u samom srcu Krapine, na važnoj i simboličnoj lokaciji svečano je otvoreno spomen obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije.

Uz branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članove obitelji poginulih i umrlih branitelja, svečanosti u Krapini prisustvovali su i gradonačelnik Zoran Gregurović, potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, izaslanik župana Varaždinske županije, brigadni general Željko Dvekar, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Željko Pavić i Željko Sačić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić te drugi uvaženi gosti.

Iako je na funkciji čelnog čovjeka Krapine već 9 godina, ovo je, priznao je Gregurović, jedan od najemotivnijih i najtežih govora koje je morao održati.

KAJ-EZ_01615.jpg

-Što reći o braniteljima i o Domovinskom ratu? Kako da to govori netko tko je u to vrijeme bio dijete? Uvijek u životu ostanu slike onoga čega se sjećate. Sjećam se trenutka kada smo na trgu dočekivali branitelje koji su se vraćali iz pobjedničke operacije Oluja. Za nas koji smo tada bili djeca, to su slike koje sigurno nikada nećemo zaboraviti, kao što nikada nećemo zaboraviti ni današnje otvorenje spomen obilježja – poručio je gradonačelnik Gregurović.

Naglasivši kako danas hrvatskim braniteljima može jedino od srca zahvaliti što su dali sebe za našu domovinu, Gregurović se osvrnuo na početke realizacije ovog vrijednog projekta.

KAJ-EZ_01508.jpg

- Drago mi je da je ovo spomen obilježje realizirano nakon 10 godina. 2015. godine najviše su se uključili Tigrovi i krenula je ideja da se iznad ponosnog krapinskog Starog grada postavi 18 metara visok jarbol i otad se hrvatski stijeg ponosno vijori iznad našeg starog grada. Otad smo Dan pobjede obilježavali ondje, a vjerujem da će od ove godine to biti ovdje – kazao je gradonačelnik dodavši kako je spomen obilježje postavljeno na važnoj i simboličnoj lokaciji.

Naime, iznad njega se nalazi krapinski stari grad u kojem su se u vrijeme najvećih turskih napada održavali sabori i gdje se raspravljalo o obrani tadašnje domovine, dok je ispred Ulica hrvatskih branitelja.

- S obzirom da je Krapina stari grad, bilo je tu određenih arheoloških nalazišta koji su otegnuli cijeli projekt, tako da se intenzivno krenulo raditi koncem prošle godine, sada su završili i ponosan sam i sretan što otvaramo ovo spomen obilježje – rekao je Gregurović uvjeren da su završetkom projekta ostvareni i njegovi krajnji ciljevi.

To su istaknuo je, stvaranje uspomene i odavanje počasti smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije i stvaranje kvalitetnog javnog prostora kao nove točke okupljanja u Krapini.

- Iako u Krapinsko-zagorskoj županiji postoje mnogi spomenici i mnoge ploče, naš cilj je bio da imamo jedno mjesto za sve, za nikog posebno nego za sve – zaključio je Gregurović.

Podršku projektu dalo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ministar Tomo Medved poručio je kako ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine koje su obilježili i patnja i stradanje, ali i junaštvo i domoljublje.

- Vjerujem da će ovaj spomenik u srcu Krapine biti prepoznat kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima – rekao je Medved naglasivši kako su Zagorci na svim bojištima u Domovinskom ratu dali svoj doprinos.

Istaknuvši da je uvjeren da će ovo spomen obilježje biti putokaz mladima, Medved je kazao kako su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata inspiracija Vladi u donošenju svih odluka, posebno onih teških.

-Uvjeren sam da će ovo spomen obilježje biti putokaz mladima jer zbog njih gradimo, zbog njih stvaramo. Na poseban način onima koji možda razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. Vjerujem da će onog trenutka kad se nađu ispred ovog spomen obilježja zastati, promisliti i prisjetiti se koliko je skupo plaćena sloboda – dodao je Medved.

Osvrnuo se i na strateške ciljeve Vlade Republike Hrvatske čijoj realizaciji, napomenuo je, svjedočimo svaki dan, a posebno je istaknuo dva – spajanje sjevera i juga Pelješkim mostom i novi borbeni zrakoplovi koji će u Hrvatsku stići krajem sljedeće godine.

-Hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata su najsnažniji kamen temeljac samostalne i suverene Republike Hrvatske – zaključio je Medved.

KAJ-EZ_01673.jpg

Župan Kolar naglasio je kako je u ovom trenutku Zagorje malo, tiho i ponizno sjećajući se 69 zagorskih mladića koji su svoje živote ostavili na oltaru domovine, a istovremeno i veliko, snažno i ponosno na branitelje čiji je doprinos u obrani i stvaranju hrvatske države nemjerljiv. Istaknuvši kako je doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu velik, Kolar je rekao kako je obaveza onih koji su ostali dati svoj maksimum za državu blagostanja, iz koje mladi ne odlazi i u kojoj mogu pronaći radno mjesto.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije Zvonimir Kantolić poručio je da svi zajedno svim snagama moramo raditi s ciljem stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za život.

- Neka ovo spomen obilježje u Krapini bude još jedan znak zahvalnosti našim poginulim suborcima na čast i ponos svih nas. Neka bude mjesto pijeteta prema ogromnog žrtvi i svjedočanstvo na neka teška vremena, ali vremena ponosa i slave. 69 naših poginulih suboraca branili su i oslobodili domovinu sa željom da nam svima bude bolje – rekao je Kantolić.Okupljenima se obratila i predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije Ljubica Florijan-Cerovečki koja je naglasila sjećanje na Domovinski rat kao najslavnije razdoblje hrvatske povijesti nikada ne smije biti zaboravljeno.

- Ovaj spomenik simbolizira žrtvu, stradavanje i pobjedu u Domovinskom ratu, ostvarenje sna o slobodnoj Hrvatskoj te ostaje trajni spomen na naše branitelje koji su svojim životima branili i obranili lijepu našu. Hrabro su vodili tešku bitku protiv velikosrpske agresije diljem Hrvatske i pobijedili darujući nam slobodu i mir. Svi moramo čuvati i poštivati, ne zaboraviti temelje naše domovine jer iako su oni čvrsti i postojani, daljnja izgradnja naše domovine ovisi o svima nama – rekla je Florijan-Cerovečki.

Nakon mimohoda braniteljskih udruga i svečanog otvorenja spomen obilježja koje je blagoslovio don Ivan Grinišin na Hušnjakovom je održan koncert Klape „Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Fotografije: Edo Zajec

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29