Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U nedjelju 15. veljače 2015. godine, Počasna postrojba Grada Krapine "Krapinski Ilirci" prisustvovali su inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Svečanost inauguracije prve hrvatske predsjednice održana je ispred zagrebačke crkve svetog Marka. Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Prilikom obraćanja, predsjednica je stavila naglasak na stanje u Hrvatskoj i usredotočila se na novo hrvatsko zajedništvo te potrebu izlaska iz krize. U programu inauguracije sudjelovali su, između ostalih, Orkestar HV-a, zborovi HRT-a, Lado, Ivan Goran Kovačić i Izvor. Orkestar HV-a i solistica Martina Gojčeta Silić izveli su "Odu zemlji" Jakova Gotovca, a Radojka Šverko otpjevala je pjesmu "Ljubim te do bola" kao osobni izbor predsjednice.

Na putu do središnje pozornice na Markovu trgu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prošla je kroz špalir povijesnih postrojbi, među kojima su u živopisnim odorama bili i sinjski alkari, dubrovački trombunjeri, korčulanski moreškanti... Čast da sudjeluju na inauguraciji imali su i članovi Počasne postrojbe Grada Krapine "Krapinski Ilirci" i to: Renato Artić, Vjekoslav Čaklec, Damir Stubičar i Branko Vrhovec.

Počasna postrojba Grada Krapine "Krapinski Ilirci" osnovana je 2008. godine od strane Gradskog vijeća Grada Krapine. Počasna postrojba osnovana je u svrhu očuvanja i njegovanja tradicije Ilirskog pokreta i njegovog vođe dr. Ljudevita Gaja rođenog u Krapini, te radi promidžbe Grada Krapine te njegove kulturne povijesti. Također, postrojba nastavlja tradiciju nošenja Ilirske nošnje u svečanim prilikama poput obilježavanja važnih obljetnica i gradskih svečanosti, a njezino sudjelovanje vezano je u prigodama dolaska u Krapinu visokih državnih i vjerskih dužnosnika, te u programima Turističke zajednice grada. U postroju počasne postrojbe "Krapinski Ilirci" je zapovjednik i deset članova, a nadzapovjednik počasne postrojbe po položaju je gradonačelnik Grada Krapine.

 

(M.M.)