Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibilizira javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.
20. studenog 1989. je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena Konvencija o pravima djeteta koja sadrži standarde koje države koje su potpisale Konvenciju moraju garantirati djeci.


U Konvenciji se govori o obavezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih čimbenika u vezi zaštite djeteta.
To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima zakonsku snagu i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi i uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.