Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

HEP je danas u Krapini pustio u redovni pogon sedamnaestu ELEN punionicu za električna vozila na parkiralištu kod Hušnjakovog, pored Muzeja krapinskih neandertalaca.
Otvorenju punionice prisustvovali su Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine, zamjenici gradonačelnika Drago Kozina i Branko Varjačić te Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe.


Gradonačelnik Gregurović naglasio je da je ovo klasičan primjer izvrsne suradnje Grada Krapine i Hrvatske elektroprivrede na obostranu "Zelenu" korist jer budući razvoj Krapine počiva na zelenim tehnologijama i na ekološki prihvatljivim rješenjima, a ovo je najbolji mogući pomak u tom smjeru, a Krapina je savršen grad za ekologiju.
Punionica u Krapini postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila" gdje je Grad Krapina dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Zabok (pogon Krapina). Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.
Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio devetnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji te Križevcima i Jastrebarskom (koje se nalaze u probnom radu), kao i četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2x22 kW) te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo", koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.
Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Vodicama, Metkoviću, Zadru i Bujama dok bi ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba gradnja prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama trebala biti uskoro završena. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Solinu, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vinkovcima, Čakovcu, Ludbregu...
U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.
HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Pogledaj ove slike na Flickru