Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U Krapini je jučer održana Skupština Udruge uzgajivača konja KZŽ. Na samom početku istaknuto je da se ona održava u godini kada se u Krapini obilježava jedan od značajnih jubileja iz 1347. godine, kada je Krapina dobila Povelju kraljevskog slobodnog trgovišta. To je značilo dobivanje prava održavanja sajmova, na kojima se, uz ostalo, trgovalo stokom i konjima. Tijekom protekle 2016. godine, Udruga je poduzela brojne aktivnosti, a to su godišnje licenciranje pastuha, natjecanje zagorskih orača, smotre konja, 18. izložba konja Krapinsko – zagorske županije te sudjelovanje na državnim izložbama u Kloštar Ivaniću i Sunji, na konjičkim igrama u Križevcima i Ludbregu te Maloj Subotici.

 Udruga je sudjelovala i na raznim turističkim manifestacijama, poput Gljivarijade u Stubičkim Toplicama, Regionalnog sajma kontinentalnog turizma “Wellcone”, Ljeta u Krapini te Tjedna kajkavske kulture. U Majsecovoj kočiji vozili su se i na riječkom Korzu, na Branju grojzdja u Pregradi, konjskom zapregom hodočastilo se u Mariju Bistricu, a gostovalo se i u Austriji i Mađarskoj.
Skupštini je prisustvovao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je rekao da se do sada moglo puno više toga napraviti. Radi se novi pravilnik o plavom dizelu gdje će i konjogojci dobiti pravo na plavi dizel, potiče se uzgoj zaštićenih pasmina, ali i niz drugih stvari u kojima se može pomoći kroz ruralni razvoj. Također je istaknuo da ima punu potporu grada Krapine i gradonačelnika, ali i Obrtničke komore i ostalih koji su tu i daju podršku ovoj iznimno bitnoj manifestaciji. Konjogojstvo je jedan od rijetkih segmenata poljoprivrede u kojem postoje pozitivni trendovi te da danas ima preko 22 tisuće konja u Hrvatskoj. Uz ministra skupštini su prisustvovali i državna tajnica Ministrarstva poljoprivrede Ružica Vukovac, saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zdravko Tušek te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako je Udruga uzgajivača konja Krapinsko – zagorske županije jedna je od najjačih udruga u Hrvatskoj koja sudjeluje u svim gradskim manifestacijama i događanjima, a i kroz svoje određene aktivnosti daje dodatnu promociju turističkoj promidžbi grada Krapine. Tu je spoj poljoprivrede i turizma.

Pogledaj ove slike na Flickru