Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić posjetio je u utorak, 2. svibnja 2017. godine na poziv gradonačelnika Zorana Gregurovića posjetio Grad Krapinu s ciljem rješavanja problematike dvaju projekata, točnije problematika državnog zemljišta na lokalitetu Stari grad u sklopu projekta „Crna kraljica“ te Projekt izgradnje odmarališta za djecu i mlade kojim bi Gradsko društvo Crvenog križa Krapina izgradilo Dom prema standardima boravka za djecu i mlade prilagođen osobama s poteškoćama u razvoju te opremljen za provedbu programa škole u prirodi za mlade s područja Krapinsko zagorske županije.


U Krapini su ministra dočekali gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović sa zamjenicima, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Davor Šimunović.
U Gradskoj vijećnici održan je sastanak gdje je gradonačelnik ministra Gorana Marića upoznao sa poviješću, ali i planovima obnove i revitalizacije Starog grada. Radi se o uređenju cijelog lokaliteta Stari grad, s obzirom na to da je sama zgrada u vlasništvu Pučkog otvorenog učilišta, time i grada Krapine, a svo okolno zemljište je u vlasništvu Države, za daljnje odvijanje projekta bitna je suglasnost, odnosno podrška Ministarstva državne imovine. Projekt „Crna kraljica“ prijavljen je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU- „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ s ciljem zaštite, promicanja i razvoja kulturnog i prirodnog naslijeđa kao ključnog faktora u turizmu Grada Krapine. Obogaćivanjem turističke ponude te povećanjem broja posjetitelja razvila bi se gospodarska aktivnost i poduzetništvo na području grada temeljeno na održivom gospodarskom korištenju kulturne baštine. Projekt „Crna kraljica“ obuhvaća uređenje cjelokupnog lokaliteta, točnije uređenje prilaza s pješačkim stazama, platoom za ljetnu pozornicu, pješačkim mostom i pećinom, unutarnje uređenje palasa Starog grada čime bi se uredio cjelokupni kompleks unutar kojeg bi se omogućila prezentacija arheoloških istraživanja ali i nastavila daljnja obnova zidina te svu potrebnu infrastrukturu i uređenje hortikulture. Tim projektom obuhvaćeno je i brdo Josipovac kod Hušnjakovog, gdje bi se uredio i park Forma prima, a ideja je, po uzoru na nekadašnji Kožni most iznad Krapine, novim mostom spojiti ta dva važna lokaliteta za što je potrebna i suglasnost ministarstva da u cijeli projekt uđe i nekoliko nekretnina u vlasništvu Države. Ministarstvo državne imovine dalo je suglasnost Gradu Krapini za provedbu tog projekta prijavljenog na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
Ministru je predstavljen i problem Odmarališta za djecu i mlade. Naime, pedesetih godina prošlog stoljeća Društvu naša djeca Hrvatsko zagorje dodijeljen je objekt „Betanija“ na Velikom Lošinju za dječje odmaralište u kojeg su uložena znatna sredstva od strane tadašnjih općina kako bi se objekt mogao koristiti. No, devedesetih godina je ta imovina vraćena nekadašnjim vlasnicima i od tada djeca naše županije nemaju odmarališta. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina pokušava riješiti taj problem te je krenulo prema Ministarstvu državne imovine s ciljem da se GDCK Krapina omogući donacija ili kupnja jednog od objekta na obali poput neperspektivnih vojnih objekata na kojima je moguća gradnja kako bi se ponovo djeci i mladima, a posebice socijalno ugroženima, omogućilo ljetovanje, provođenje obuke neplivača, edukacije pružanja prve pomoći i održavanje natjecanja istih, suradnja s mladima iz ostalih županija ili država, ali i osobni i društveni rast u pogledu stjecanja novih vještina, podizanja svijesti, volontiranja te aktivnog uključivanja u zajednicu.