Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Danas je u rodnoj kući Ljudevita Gaja predstavljena manifestacija pod nazivom „Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda“ koja će se ove godine prvi puta održati u Krapini uz razne kulturno umjetničke sadržaje. Gajevi dani nastali su u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Krapine i gradonačelnika Zorana Gregurovića. Gajevi dani će se održavati kroz 4 dana, točnije od 11. do 14. svibnja. Program su predstavili gradonačelnik Zoran Gregurović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović, kustosica Galerije grada Krapine i Muzeja Ljudevita Gaja Krapina Vesna Kunštek te predsjednik Hrvatske filharmonije Marijan Modrušan.

Četvrtak, 11. svibnja biti će u znaku Gajevih dana u školama. U Srednjoj školi Krapina će se od 10 do 13 sati održavati radionice na temu Hrvatskog narodnog preporoda, a u 19 sati će se u Maloj dvorani POU Krapina prezentirati održane radionice i dodjeljivati nagrade za literarni natječaj „Gaj i njegovo doba“ na koji su pristigli radovi 17 učenika osnovnih i 4 učenice srednje škole, a program će uveličati učenici OGŠ Krapina i dječji zbor „Ilirčeki“ .
U petak, 12. svibnja će u suradnji s Filatelističkim društvom Zaboky u Galeriji grada Krapine biti otvorena izložba „Ljudevit Gaj i hrvatski narodni preporod“ uz prigodni glazbeni program učenika OGŠ Krapina. Na izložbi ćete moći vidjeti sve markice i kuverte koje su kroz godine bile u znaku Hrvatskog narodnog preporoda i Ljudevita Gaja, a isti taj dan će u Hrvatskoj pošti biti korišten žig posvećen Danima Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda čija će promocija također biti na izložbi.
Koncert „Gaju u čast“ održat će se u subotu, 13. svibnja u Festivalskoj dvorani u Krapini s početkom u 20 sati. Uz glazbenu pratnju Hrvatske komorne filharmonije nastupit će solisti: SERGEJ EVSEEV, KLASJA MODRUŠAN, LEA BULIĆ, ALEN RUŠKO i LANA BRADIĆ te ADAM KONČIĆ- glumac i voditelj koji će utjeloviti Ljudevita Gaja, Folklorna skupina Viline iz Krapine i zbor Osnovne glazbene škole Krapina. Isti taj koncert održat će se u nedjelju, 14. svibnja u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu, a najavljeno je i gostovanje u München u listopadu ove godine.
Muzej Ljudevita Gaja, odnosno, njegova rodna kuća, bit će otvorena za posjetitelje u danima održavanja manifestacije, i to od četvrtka do subote u vremenu od 17.30 do 20 sati, te u nedjelju od 16.30 do 19 sati.

Pogledaj ove slike na Flickru