Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U ponedjeljak 8. svibnja 2017. godine, u prostorijama HGK ŽK Krapina, radionicu pod nazivom „Zaštita autohtonih proizvoda“, održali su pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Đugum te ravnatelj Savjetodavne službe Ministarstva Zdravko Tušek.
Vrlo je zahtjevan postupak da se zaštiti naziv proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete, ali s obzirom da proizvodi s registriranom oznakom pripadaju proizvodima više cjenovne kategorije, povećavaju dohodak proizvođača, a time se povećava i njihova prepoznatljivost. Takvi proizvodi njeguju i razvijaju regionalnu tradiciju i identitet. Korist potrošača prepoznaje se u garanciji kvalitete i prepoznatljivosti autohtonog proizvoda.
Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano surađuje s proizvođačima hrvatskih autohtonih proizvoda uključujući ih u razne edukativne radionice, provodeći individualna savjetovanja i pomažući im u promociji proizvoda na tržištu.
Savjetodavna služba također njeguje suradnju s proizvođačima provodeći edukacije namijenjene poljoprivrednim proizvođačima, pomažući im u izradi poslovnih planova i pripremi za izlazak na tržište te aktivno radi na njihovu povezivanju kako bi se osigurale dovoljne količine proizvoda.
Dosad je s područja Krapinsko-zagorske županije registrirana oznaka zemljopisnog podrijetla na EU razini za zagorskog purana.
U postupku je i priprema dokumentacije za zaštitu zemljopisnog podrijetla za zagorske štrukle te oznaku izvornosti za zagorski bagremov med.