Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Kako to običaj i nalaže, na sam dan sv. Vinka u dvorištu Gajeve rodne kuće u Krapini, zahvaljujući organizaciji Humorističnog društva „Zvonec“,  održano je prvo prigodno obilježavanje toga blagdana kojim je označen početak nove vinogradarske godine. Uz njegovanje običaja povezanog s najstarijim zagorskim trsom građani Krapine, oni koji su se odazvali pozivu, prisjetili su se Ivana, Ljudevitova oca, koji je bio krapinski ljekarnik.   On je među ondašnjim Krapinčanima bio poznat po svojem čaju ili tehu, kako se to nekad govorilo. Za ovu priliku kuhanje čaja na sebe je preuzelo Ugostiteljstvo „Šiša“, a po recepturi koju je obnovila Srednja škola Krapina.

O Gajevom trsu govorio je enolog Ivica Hršak. Uz blagoslov župnika prečasnog Tomice Šestaka, trs je obrezao gradonačelnik Zoran Gregurović. U ceremonijalnom dijelu iz HD „Zvonec“ sudjelovali su AnitaTušek, Milivoj Arbanas, Vlado Podgajski i Drago Kozina, a u glazbenom dijelu sudjelovao je Carpona band iz Mihaljekovog Jarka.

Vincekovo uz najstariji zagorski trs organizirano je u suradnji s Udrugom umirovljenika, Društvom vinogradara "Čeh, Leh, Meh", Pučkim otvorenim učilištem Krapina, a uz razumijevanje obitelji Belošević i Pasariček, vlasnicima dijelova Gajeve rodne kuće. Vincekovo uz najstariji zagorski trs održano je pod pokroviteljstvom Grada Krapine, a sve kao uvod u obilježavanje 210. obljetnice rođenja dr. Ljudevita Gaja. 

Pogledaj ove slike na Flickru