Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U srijedu 24. siječnja 2018. godine, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, otvorila je privremeni Ured u Krapini. U sklopu prigodne svečanosti koja je održana ispred zgrade Županije podignuta je predsjednička zastava koju je podigla Petra Horvat, učenica zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša i državna prvakinja iz biologije, a hrvatsku himnu otpjevala je kumrovečka sopranistica Josipa Lončar.
Dobrodošlicu su predsjednici poželjeli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Drago mi je tri dana biti u Hrvatskom zagorju, kraju hrvatskih preporoditelja i pjesnika, o kojem je pjevao Dragutin Domjanić: “Nikaj ni slajše, ne čuje se rajše, nek dobri i dragi naš kaj” – rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović i dobila pljesak građana okupljenih ispred zgrade Krapinsko – zagorske županije u Krapini, gdje će od srijede do petka imati svoj Privremeni ured.


– Uvijek domoljubi, Zagorci su i u Domovinskom ratu, premda izvan dometa ratnih zbivanja, dali velik doprinos našoj pobjedi. Hrvatsko zagorje čuvalo je naše prognanike i izbjeglice i pružalo svu potrebnu logistiku postrojbama hrvatske vojske i policije. Mnogi stanovnici ove županije žrtvovali su život i zdravlje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Ovaj izmješteni Ured u Krapini je znak zajedništva. Rad na zajedničkim ciljevima koji ne smiju biti obilježeni ideološkim ili stranačkim razlikama, već zajedništvom Hrvatske iz svih naših krajeva jer Hrvatska je jaka onoliko koliko su jaki i Hrvatsko zagorje, Hrvatsko primorje, Slavonija, Dalmacija i svi naši krajevi – istaknula je predsjednica, dodavši i kako se, ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda to mora vidjeti i na računima građana.
– Pozdravljam dosad učinjeno, ali to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnog mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme. Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi tristo tisuća. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život. Briga o djeci i mladima, o obitelji kao o matici društva, to su ustavne obaveze koje proizlaze iz naše odgovornosti prema državnoj i narodnoj budućnosti. Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Vrijednost svake mjere, svakog zakona, svake odluke o gospodarskoj i poreznoj politici mora biti mjerljiva i demografskim pokazateljima – zaključila je Kolinda Grabar – Kitarović.
Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović je istaknuo da je kao čelnik županijskog sjedišta iznimno ponosan što je predsjednica izmjestila Ured upravo u Krapinsko – zagorsku županiju.
– Drago mi je da imamo priliku upoznati kroz ova tri dana s dobrim stvarima i projektima koje pripremamo u županiji te u našim gradovima i općinama, ali i s problemima s kojima se susrećemo na putu realizacije tih projekata i programa. Što se tiče grada Krapine, imamo niz prijava na razne fondove, a ono što nam se u ovom trenutku pojavilo kao problem, jest hoćemo li imati dovoljno novca da isfinanciramo onaj naš dio. Iako ona nema ovlasti riješiti taj problem, može svojim autoritetom apelirati prema nadležnim resornim ministarstvima da se ti problemi premoste. Također su tu i pripremljeni projekti koje nismo mogli prijaviti na fondove jer nisu ispregovarani u ovom programskom razdoblju – rekao je gradonačelnik Gregurović.
Nakon prigodne svečanosti otvaranja Privremenog ureda, održan je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini sastanak sa zagorskim gradonačelnicima, načelnicima i saborskim zastupnicima. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, te saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek.
– Ja sam jedan od onih koji podržavaju da predsjednica ide okolo i seli svoj ured u druge krajeve Republike Hrvatske, jer približno i ja tako obavljam svoju dužnost. Smatram da morate biti na terenu s ljudima da biste čuli njihove kritike, prijedloge i sugestije kako biste lakše mogli donositi odluke. Predsjednicu ću informirati o projektima koje mi trenutno provodimo, onima koji su već odobreni, te onima koje pripremamo. Potrebna nam je decentralizacija, prije svega fiskalna, jer jednostavno nije normalno da ja kao župan, prilikom izrade proračuna za 2018. godinu, moram predvidjeti kreditno zaduženje Županije da bih mogao isfinancirati 15 posto za sve one projekte koje sam pripremio sa svojim timom, a to je sada 121,7 milijuna kuna. To je nešto što predsjednica razumije, a također mi je drago da imamo isto mišljenje o pitanju upravljanja državnom imovinom. Bio sam jedan od onih koji se nisu previše veselili Ministarstvu državne imovine, jer smatram da država nije učinkovita i da bismo u upravljanju imovinom mi bili puno bolji – rekao je nakon sastanka župan Kolar.
Predsjednica se susrela i s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja, s članovima Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, s dekanom Veleučilišta Hrvatsko zagorje te građanima i predstavnicima različitih udruga s područja županije.
U sklopu svog trodnevnog boravka u Krapini predsjednica je posjetila i Osnovnu školu Augusta Cesarca gdje su je dočekali učenici Osnovne glazbene škole i ŽVS “Queentete” pjesmom “Dobro mi došel, prijatel”. Nakon prigodnog programa, predsjednica je učenicima predstavila projekt “Hrvatska čita”, a zajedno s krapinskim osnovnoškolcima, pročitala je i ulomak iz romana Ante Kovačića “U registraturi”. Dodijelila je nagradu mladoj krapinskoj najčitateljici Kali Došen, koja je u protekloj godini u knjižnici posudila i pročitala najviše knjiga, a zatim su uslijedila pitanja učenika. Predsjednica je u svom obraćanju učenike potaknula da marljivo uče, istaknuvši kako sve svoje uspjehe duguje tome što je oduvijek voljela čitati i učiti nešto novo. Posjetu Osnovnoj školi Augusta Cesarca prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Branko Varjačić i Drago Kozina, predsjednik Gradskog Vijeća Ivica Hršak, saborski zastupnik Žarko Tušek te zamjenica župana Jasna Petek.
Ravnateljica OŠ Augusta Cesarca Matilda Juričev Žigman otkrila nam je kako učenici, ali ni učitelji, nisu mogli sakriti oduševljenje činjenicom da predsjednica RH dolazi upravo u njihovu školu.
– Ovo je velika čast. To što je predsjednica došla osobno u našu školu, meni i svoj djeci jako puno znači. Projekt koji promovira, “Hrvatska čita”, također je hvalevrijedan, s obzirom na to da djeca danas sve manje čitaju, sve se više bave računalima, mobitelima, a ono što je najvrjednije u životu, to je čitanje. Čitanje oplemenjuje, baš kako je rekla i predsjednica – istaknula je ravnateljica Juričev Žigman.
U nastavku dana, predsjednica je posjetila tvrtku “Jedinstvo Krapina” d.o.o., a potom je u Zaboku odala počast poginulim policajcima ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Pogledaj ove slike na Flickru