U petak 16. veljače 2018. godine, u Festivalskoj dvorani u Krapini otvorena je županijska smotra Lidrano 2018. za osnovne i srednje škole Krapinsko – zagorske županije. Domaćin susreta za osnovne škole je OŠ “Ljudevit Gaj” Krapina, a za srednje škole SŠ Krapina. Nastupe učenika će prosuđivati članovi stručnog povjerenstva, dramski umjetnici Stephany Jamnicky, Marija Borić i Mirela Videk Vranjec, na čelu sa predsjednikom povjerenstva, književnikom Hrvojem Kovačevićem, koji će zajedno sa Vlastom Horvatić Gmaz procjenjivati literarne radove. Novinarsko stvaralaštvo procjenjuju novinarke Biserka Jakšić (Radio Kaj) i Jelena Jazbec (Zagorje International).
Ukupno će se svojim literarnim, novinarskim, radijskim i dramsko – scenskim izrazom predstaviti 150 učenika i 75 mentora iz osnovnih škola te 65 učenika i 30 mentora iz srednjih škola od kojih će, određeni učenici, prema prijedlozima članova povjerenstva, sudjelovati početkom travnja na državnom susretu Lidrano 2018.

Okupljene su na otvorenju pozdravili Dragica Belošević, ravnateljica OŠ “Ljudevit Gaj”, gradonačelnik Zoran Gregurović i župan Željko Kolar.

– Svake godine vrlo se rado odazovem na otvorenje Lidrana zbog toga što sam u svojim školskim danima također bio sudionik. Prošle godine na otvorenju sam govorio o svojem nastupu na recitalu ljubavne poezije u srednjoj školi, a danas sam se morao prisjetiti početka 90-ih godina, kada sam bio peti – šesti razred, te sam s dramskom grupom na ovoj pozornici u Festivalskoj dvorani nastupao na smotri s predstavom “Mali princ”. Posebno mi je drago što se Lidrano održava ovdje u Krapini, u našem hramu kulture, i nadam se da će neki od učenika koji se ovdje predstavljaju, danas – sutra nastupiti na krapinskom Festivalu, recitalima koji se održavaju u sklopu Tjedna kajkavske kulture, ili već na neki drugi način promovirati našu kajkavštinu ili se izražavati kroz druge vidove kulturnog stvaralaštva – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Pogledaj ove slike na Flickru