Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Na konferenciji za novinare održanoj danas 23. ožujka 2018. godine, predstavljen je detaljan program Glumačkog festivala u Krapini. U sklopu popularnog GFUK-a, koji se tradicionalno održava u Krapini, kroz tri vikenda, publika će moći pogledati četiri predstave za odrasle i jednu za djecu, a GFUK već devetu godinu ima i gostovanja predstavama po regiji pod imenom „GFUK i po Zagorju“ pa će u Zagrebu, te u 25 gradova i općina Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, igrati šest naslova. Tako će svoje predstave izvan Krapine imati Kerekesh Teatar sa "Pokopaj me nježno" i "Ljubaf", zatim KU"GFUK" "Nikad nije prekasno", Lectiruma sa predstavom "Sarmica", Kazališta Virovitica s „Nori krtica Martin“, dok će Adam scena i Centar za kulturu Trešnjevka izvesti predstavu "Idi pa vidi".
Festival počinje u petak 6. travnja 2018. godine predstavom Mire Gavrana "Sve o ženama" gostovanjem zagrebačkog Teatra Gavran, dok u subotu 7. travnja, u Krapinu stiže Zagrebačko gradsko kazalište 'Komedija' sa svojom hit predstavom 'Nije bila peta, bila je deveta'. 
Drugi 'krapinski' vikend GFUK-a dovodi u subotu 14. travnja popularnog Tarika Filipovića i komediju 'Ćiro', a idućeg dana, u nedjelju, u ranijem terminu, od 17 sati, u Krapinu stiže 'Ježeva kućica' Zagrebačkog kazališta lutaka, koja će zasigurno oduševiti najmlađe posjetitelje. Posljednje festivalske subote, 21. travnja, u Krapini će gostovati Igor Mešin i Rene Bitorajac sa svojom novom predstavom koja upravo izlazi u Zagrebu, a zvat će se 'Idemo uživo', a koja se temelji na njihovom glumačko - voditeljskom iskustvu s televizije, kojeg su prenijeli na pozornicu.
Na današnjoj je konferenciji za novinare, uz Adama Končića, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, Krapinsko - zagorskog župana Željka Kolara, direktoricu Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljke Vodolšak te pomoćnicu direktora Turističke zajednice KZŽ Tanju Ivek bio i popularni hrvatski glumac Ljubomir Kerekeš.

- Predstave su izuzetno atraktivne i vrijedne i donose poznata glumačka imena. Ekskluzivno, imat ćemo drugu ili treću izvedbu predstave "Idemo uživo" koja tek očekuje svoju zagrebačku premijeru. Zadovoljan sam što smo već prošle godine vratili predstave za djecu što nastavljamo i ove godine "Ježevom kućicom" – rekao je Adam Končić ističući da je cilj naučiti mlade da dolaze u kazalište.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović pohvalio je organizatore za dobro odrađen posao i izrazio nadu da će se GFUK uključiti i u druga događanja u Krapini. - Vidi da se Krapinci, odnosno Zagorci i kazalište uzajamno vole, jer mi tijekom cijele godine u Krapini imamo kazališne predstave, koja pune Festivalsku dvoranu, ali i druga mjesta u gradu. Drago mi je da GFUK ide dalje i u ovoj godini, koja je za Krapinu, moglo bi se reći, praznična, s obzirom na to da obilježavamo 825 godina od prvog spomena Grada Krapine, i 420 godina od prvog održavanja Hrvatskog sabora na našem Starom gradu i 25 godina od kako je Krapina postala grad po sadašnjem ustroju lokalne samouprave, te se nadam da će se u obilježavanje uključiti i GFUK, s nekom od svojih predstava, kao što se i uključio u Tjedan kajkavske kulture - istaknuo je gradonačelnik.

Po prvi puta na festivalu će nastupiti plesni par Karlo Nikolovski i Hrvoje Veličković iz zagrebačkog plesnog centra “Nicolas”, koji vodi poznati plesni par Ksenija Pluščec i Nicolas Quesnoit. Bit će tu i nastavak promocije knjiga, pa će tako u subotu, 14. travnja, u 18 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina biti promocija zbirke pjesama “Kaleidoskop” Sanje Mendek, rodom iz Marije Bistrice.

Na konferenciji je istaknuto i kako su u 10 godina festivala gostovala 33 kazališta i glumačkih trupa, nastupilo je 290 umjetnika, odigrano je 78 naslova, od toga 68 u Krapini, festival je posjetilo 54.340 posjetitelja, od toga 32.280 u Krapini i 22.060 posjetitelja po Zagorju. Predstave su izvan Krapine izvedene u šest gradova, Donjoj Stubici, Klanjcu, Novom Marofu, Oroslavju, Pregradi i Zaboku, te u 27 mjesta: Bedekovčina, Bednja, Beletinec, Bistra, Brdovec, Brestovec Orehovički, Gornji Kneginec, Desinić, Hum na Sutli, Konjščina, Krapinske Toplice, Kumrovec, Lobor, Ljubešćica, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Petrijanec, Pušća, Radoboj, Sveti Ilija, Sveti Križ Začretje, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Vinica, Višnjica i Zlatar Bistrica.

Ulaznice za 11. izdanje GFUK-a su u prodaji od utorka, 20. ožujka, a mogu se kupiti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Krapina, od utorka do petka između 13 i 17 sati. Ulaznice se također mogu nabaviti na stranici Ulaznice.hr, stoje 50 kuna, osim za dječju predstavu, za koju stoje 30 kuna. Za predstave u 20 sati dozvoljen je popust od 20 posto za skupine od 20 i više ljudi.

Pogledaj ove slike na Flickru