Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U utorak 10. travnja 2018. godine gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović primio je u Gradskoj vijećnici učenike krapinske Osnovne škole “Ljudevit Gaj” i Srednje škole Krapina koji su ugostili učenike iz njemačkog grada Erfstadta u sklopu međunarodnog projekta suradnje sa školom – partnerom Gottfried-Kinkel-Realschule Erftstadt. Naime, učenici krapinske Osnovne škole “Ljudevit Gaj” i Srednje škole Krapina boravili su od 20. do 27. rujna 2017. u Njemačkoj, u sklopu navedenog projekta. Jedna je to od brojnih aktivnosti proizašla iz programa fakultativne nastave, "Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu". Cilj projekta je, uz mogućnost učenja jezika u autentičnim situacijama i komunikacijom s izvornim govornicima, razvoj međukulturne kompetencije i poticanje europskog dijaloga kroz uspostavljanje partnerstva s vršnjacima iz njemačkog govornog područja. Prva faza projekta, koji je započeo tijekom školske godine 2016./2017., uspješno je provedena. Težište je stavljeno na međusobno upoznavanje učenika i škola te upoznavanje kulture i tradicije pojedine regije kako bi se u nastavku suradnje produbilo znanje o zajedničkoj europskoj prošlosti kao temelju suradnje u budućnosti. Sada njemački učenici borave u uzvratnom posjetu u Krapini od 4. do 11. travnja 2018. godine.


Profesorica njemačkog jezika u Srednjoj školi Krapina Jasna Sutlović – Pogačić, istaknula je kako se projekt odvija u sklopu projekta njemačke jezične diplome, koji se u Srednjoj školi Krapina provodi već više od 15 godina, a svaki posjet traje točno osam dana, od srijede do srijede.
Pola grupe koja sudjeluje u programu čine učenici OŠ “Ljudevit Gaj”, točnije učenici 7. i 8. razreda, a drugu polovicu čine učenici 1. i 2. razreda Srednje škole Krapina, jer upravo taj uzrast odgovara njemačkim učenicima iz škole u Erfstadtu.

Gradonačelnik Zoran Gregurović gostima je ukratko predstavio Grad Krapinu i poželio im dobrodošlicu.
– Sretan sam što na više razina Krapina ima ostvarenu uspješnu suradnju s drugim gradovima i državama unutar Europe, primjerice, u sklopu mreže neandertalskih gradova, imamo suradnju s jednim talijanskim i jednim njemačkim gradom, zatim su tu slovenski gradovi, također vezano uz nalazišta neandertalaca. Naši vatrogasci imaju suradnju s jednim austrijskim društvom, a posebno mi je drago što Osnovna škola “Ljudevit Gaj” ne samo da ima suradnju s ovom njemačkom školom, već su preko programa Erasmus imali i razmjenu s učenicima iz Španjolske. Drago mi je da djeca na neki način otvaraju vrata nama starijima, pa ću tako sljedeći puta uputiti poziv gradonačelniku Erfstadta da posjeti Krapinu, tako da možda tu suradnju koju imaju djeca, prenesemo na neku višu razinu, da vidimo koje su mogućnosti, kako na kulturnom, tako i na gospodarskom ili nekom drugom planu – rekao je gradonačelnik Gregurović.