U utorak 19. lipnja 2018. godine, u Gradskoj vijećnici u Krapini, potpisan je Sporazum o sufinanciranju izgradnje željezničko-cestovnog prijelaza (ŽCP-a) i prilaza naselju Dolac u Krapini. Sporazum su potpisali gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić. Željezničko cestovni prijelaz Dolac (spoj Ulice hrvatskih branitelja sa Šetalištem Vilibalda Sluge u Krapini) nije osiguran i potrebno ga je sanirati, a predstavlja zajednički prijelaz preko pruge za motorna vozila i za sve pješake te jedini cestovni prilaz Muzeju krapinskih neandertalaca i arheološkog lokaliteta Hušnjakovo. Budući da se turisti i djeca u sklopu organiziranih školskih izleta kreću navedenom dionicom u iznimno velikom broju i pritom je u potpunosti zakrče, kretanje vozila je ograničeno i opasno.
– Iako ovo nije sporazum one vrijednosti kakav je potpisan neki dan, vezano za elektrifikaciju pruge do Zaboka, ali za nas ovdje u Krapini iznimno je važan. Radi se o projektu koji se vuče već preko deset godina, kad se i krenulo s tom idejom i pripremom dokumentacije. Nailazili smo na svakakve prepreke, ali od 2013. godine do danas uspjeli smo s Hrvatskim željeznicama riješiti projektnu dokumentaciju, dobiti sve suglasnosti, riješiti imovinsko – pravne odnose, i sad smo došli pred samo finale – istaknuo je gradonačelnik i dodao kako postojećim prilazom prema naselju Dolac i Muzeju krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom, u ovo vrijeme kada su školski izleti češći, dnevno prođe i više stotina djece.

– Taj je dio izrazito nepregledan, a ovim projektom, ulaz prema Hušnjakovom i naselju Dolac izmjestit će se sjeverno od Kneippove zgrade, osigurat će se željezničkom signalizacijom, postojeći ulaz će se osigurati pješačkim prijelazom, pa će postojeća cesta i ovaj dio kod Hušnjakova na neki način postati pješačka zona, a izgradnjom željezničko – cestovnog prijelaza kod Kneippove zgrade dobit će se dvokolnička cesta s riješenom odvodnjom, javnom rasvjetom i nogostupom, čime će se značajno povećati sigurnost – zaključio je Gregurović.
Ukupna vrijednost projekta je 2.461.000 kuna, od čega se na osiguranje željezničko – cestovnog prijelaza odnosi iznos od 2.148.000 kuna. Taj dio će sa 75 posto financirati HŽ Infrastruktura, a preostalih 25 posto Grad Krapina. Građevinske radove na prilaznoj cesti i rasvjeti također će financirati Grad Krapina.
– Svjesni smo da je ovaj prijelaz važan za grad Krapinu, ali je važan i za HŽ Infrastrukturu. Mi ovih dana pokrećemo puno postupaka javne nabave na području cijele Hrvatske i time podižemo stupanj sigurnosti željezničkih prijelaza. Ovo je jedan odličan primjer suradnje Grada Krapine i HŽ Infrastrukture, gdje je Grad svojim sredstvima i svojom upornošću ishodio sve potrebne dozvole i sufinancira ovaj zahvat. To je hvalevrijedan projekt, nadam se da će takvih primjera biti još u budućnosti – rekao je Kršić.
Gradonačelnik je dodao i kako je to ostvarenje onoga što je obećano prošle godine, kad je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković bio na prijelazu i kada je dogovoreno da će se problem riješiti.
Tijekom ljetnih mjeseci pripremit će se dokumentacija za javnu nabavu, a krajem kolovoza ili početkom rujna trebao bi biti objavljen javni natječaj za izgradnju željezničko – cestovnog prijelaza Dolac. Svečano otvorenje moglo bi biti otprilike za godinu dana.

Pogledaj ove slike na Flickru