Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U četvrtak, 02. kolovoza 2018. godine u Krapini je održano svečano obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obilježavanje 23. obljetnice VRO „Oluja“.
Događanje su organizirale URV 1. gardijske brigade „TIGROVI“ KZŽ , URV 2. gardijske brigade „GROMOVI“ PKZŽ, Klub veterana i 7. gardijske brigade „PUMA“ Krapina, pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine i uz potporu Ministarstva obrane RH, Ministarstva branitelja te braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije.
U Krapini je prigodni program obilježavanja trajao tijekom cijelog dana, pa je tako u podne na igralištu Osnovne škole “Ljudevit Gaj” otvoren taktičko – tehnički zbor, gdje se moglo razgledati naoružanje i oprema Hrvatske vojske, uz stručno vodstvo pripadnika Hrvatske vojske. Kod centralnog križa na Gradskom groblju u Krapini održano je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima od strane obitelji poginulih, delegacija lokalne i regionalne vlasti te predstavnika udruga i drugih državnih institucija. Na igralištu osnovne škole prikazana je metodsko – pokazna vježba sa službenim psima, uz stručno vodstvo i izlaganje pripadnika Pukovnije vojne policije, a prije središnje svečanosti na Starom gradu, proslavljena je i sveta misa u krapinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, nakon koje je formirana kolona na čelu s pripadnicima Hrvatske vojske i Gradskim puhačkim orkestrom Krapina, koja je prošla ulicama grada.
„4. kolovoza 1995. godine, kao što je povijest zapisala, u pet sati, topničkim plotunima “Gromova”, “Tigrova”, “Puma” i drugih postrojbi, kroz jutarnju tišinu banijskih praskozorja, kroz ličku rosu i miris velebitskih degenija, kroz dinarski krš, krenula je najslavnija bitka u hrvatskoj povijesti.“ – započeo je svoje obraćanje predsjednik Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade “Gromovi” Krapinsko - zagorske županije, umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić, na prostoru Starog grada u Krapini, gdje je sedmu godinu zaredom održano svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice Vojno -redarstvene akcije “Oluja”.
Himnu Republike Hrvatske izvela je Jill - Letizia Kantolić, kći hrvatskog branitelja iz Krapine, a za to su vrijeme hrvatski stijeg podigli članovi obitelji poginulih pripadnika “Puma”.
Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović je istaknuo – „Iznimno mi je drago da u srcu Zagorja, u Krapini, na Starom gradu obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, jer ove godine ovdje obilježavamo i 420 godina od održavanja prvog Hrvatskog sabora, u vrijeme kada se domovina branila od najezde Turaka. Nekako i simbolički možemo ovu utvrdu, s velikim hrvatskim stijegom, povezati s Kninom, gdje je također jedan veliki stijeg. Mislim da je Krapina pravo mjesto za obilježavanje ovako iznimne obljetnice za našu domovinu.“
Prigodno obraćanje imali su i zamjenik župana Krapinsko - zagorske županije Anđelko Ferek - Jambrek, pukovnik u miru Žarko Miholić, prvi zapovjednik “Tigrova”, umirovljeni general Darko Rukavina, te izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Među brojnim uzvanicima na Starom gradu bio je i saborski zastupnik Marko Vešligaj. Nakon završetka službenog dijela, svi su bili pozvani na druženje i okrijepu.

Pogledaj ove slike na Flickru