Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Jučer je u Krapini, u sklopu projekta prekogranične suradnje "Enjoyheritage" otvorena kružna staza Hušnjakovo. Stazu je uredila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u sklopu Projekta "Integrirano upravljanje okolišem za održivo korištenje prirodne i kulturne baštine u smjeru održivog turizma" akronima „Enjoyheritage“ . Staza je duga 2,5 km i povezuje tri važne lokacije koje čine tematsku cjelinu prostora – Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac i ruševnu kapelu Sv. tri kralja kao najvišu točku staze, a namijenjena je posjetiteljima različite dobi i interesa, naročito mlađoj populaciji kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Na stazi se nalazi osam interpretacijskih točaka s elementima kao što su interaktivne ploče, geološki stup, špilja i vremeplov u obliku tobogana, na kojima se nalaze zanimljivosti o životu neandertalaca. Projekt predstavlja nadogradnju već postojećih tematskih staza, a ne stvaranje novih područja.

Projekt Enjoyheritage sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg V-A Slovenija - Hrvatska. U projekt je uključeno sedam slovenskih i hrvatskih partnera: Općina Slovenska Bistrica kao vodeći partner i partneri Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode (PJ Maribor), Zavod za turizam Maribor-Pohorje, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Općina Vrsar, grad Ozalj i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-Zagorske županije te Grad Krapina kao pridruženi partner. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.221.554,00 EUR, dok je ukupna vrijednost komponente koja se odnosi na Javnu ustanovu 1.078.000,00 kuna od čega Europski fond za regionalni razvoj u okviru programa Interreg V-A Slovenija - Hrvatska sufinancira 85%. Projekt je započeo 1.10.2016 i trajati će do 31.3.2019. 

Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Zoran Gregurović koji je istaknuo: "Prije dvije godine kada smo vidjeli ovaj natječaj, palo nam je na pamet kako da se uredi ovaj lokalitet te smo predložili Javnoj ustanovi da bude nositelj projekta, a Županija je to podržala i stoga zahvaljujem u ime Grada i građana Krapine. Ovaj lokalitet, koji se kroz vrijeme počeo zapuštati, ponovno će dobiti novi život i sigurno na tome neće stati. U prilog tome ide i skoro izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac, pa će ovo biti manje prometno područje. Također se priprema projekt Crna kraljica, koji bi trebao povezati tri glavna lokaliteta koji se vežu oko samog centra Krapine."