Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U petak 4. siječnja 2019. godine, otvorena je 24. po redu Zimska škola informatike u organizaciji Krapinskog informatičkog kluba KRIK, Hrvatskog saveza informatičara i Srednje škole Krapina. Zimska škola informatike traje do 11. siječnja, obuhvaća 8 informatičkih učionica, više od stotinu računala, sedamnaest radionica, a radionicama prisustvuje preko 200 polaznika iz cijele Hrvatske.
Zimsku školu informatike Hrvatski savez informatičara organizira u suradnji s Krapinskim informatičkim klubom i Srednjom školom Krapina, a pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine, pa su otvorenju prisustvovali gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.


– Previše informatike nije sigurno, jer nova tehnologija stalno dolazi i mi moramo obrazovati mlade koji će znati to iskoristiti. Stoga naravno da pozdravljamo reformu koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo te se nadamo da će to zaživjeti za koju godinu i siguran sam da će Hrvatska vidjeti korist od toga – istaknuo je Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.
Kao predstavnik Vlade RH, otvorenju Zimske škole informatike prisustvovao je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.
– Ako pogledamo podatke o razvoju digitalnog društva, velik broj hrvatskih građana još uvijek nema razvijene digitalne vještine. Ovakvi sadržaji, ovakve škole za djecu, upravo su ono što potiče razvoj digitalnog društva jer digitalna tehnologija treba nekoga tko će njome upravljati, a to smo mi i to su naša djeca, koja upravo ovdje uče kako programirati i upravljati digitalnom tehnologijom, umjetnom inteligencijom i drugim stvarima koje nas čekaju i koje su već prisutne u našim životima – rekao je Gršić.
Gradonačelnik  Zoran Gregurović pohvalio je djecu koja praznike odlučuju provoditi u školi.
– Ponosan sam što je Zimska škola informatike postala nezaobilazan dio kalendara događanja u gradu Krapini. Iz gradskog proračuna kontinuirano potpomažemo održavanje škole, na koju dolaze djeca iz cijele Hrvatske. U vrijeme zimskih praznika, mislim da je to idealna prilika da djeca sa zadovoljstvom ponovno uđu u učionice te da na njima zanimljiv način, nauče nešto novo. Znam to i iz vlastitog primjera. Ponekad mi je teško motivirati djecu za školu, no sami izražavaju želju da pohađaju radionice u sklopu Zimske škole informatike – rekao je gradonačelnik.

Prisutnima su se obratili i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, Ivica Rozijan, ravnatelj SŠ Krapina, Krunoslav Kranjčec, zamjenik predsjednika Krapinskog informatičkog kluba, Darko Jureković, Oracle Academy Program manager i Dubravka Oršanić, viša stručna savjetnica za elektrotehniku i računalstvo u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Zimsku školu informatike, koja će trajati do 11. siječnja, otvorio je uspješni mladi informatičar Josip Klepec.