Krapina kao kulturno političko središte ima bogatu kulturnu baštinu. Upravo je ona uzeta kao baza za novi turistički proizvod u gradu Krapini. TZG Krapine je na natječaj Hrvatske turističke zajednice prijavila projekt: Krapina kroz deset priča. Ovaj tjedan trebala bi početi realizacija projekta, odnosno postavljanje tabli koje su vezane uz taj projekt. Table će se postaviti od Hušnjakovog uz Krapinicu prema Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda, a prati ih i brošura u kojoj je dat detaljan opis ilustracija s table.

Ilustracije je izradio Davor Pavelić, Likovno oblikovanje – Ana Zubić, Ovitak -Kristina Babić, Tekst i lektura - Dunja Belošević, Karta - Fil art. Projekt je financirala Hrvatska turistička zajednica, a osmislila i realizirala TZG Krapine.

Sam projekt sastoji se od 10 priča kojima je baza neka od poznatih kulturnih objekata grada Krapine, te uz njega poznate povijesne osobe. Početak nas uvodi na nalazište pračovjeka i priču o Dedeku Kajmbuščaku. Druga priča nas upoznaje s jednom od naših nažalost srušenih kapelica na Tkalcima kapelica kapelica Sv. Tri kralja i priča o pjesniku i ilircu Stanku Vrazu. Kneippovo lječilište –popularne zagorske „Mrzlice“ vezuju se uz nobelovca Ivu Andrića. Jedna od najpoznatijih legendi grada Krapine je ona o Čehu,Leu i Mehu te sestri Vilini koju vezujemo uz povijesno bitnu zgradu Stari Grad. Osim spomenute legende svakako trebamo spomenuti i onu o Barbari Celjskoj koja se također vezuje uz zidine staroga grada. Osim Stanka Vraza još jedan od poznatih hrvatskih pisaca je šetao krapinskim ulicama a to je August Šenoa.Uz crkvu svetog Nikole veže se priča o prstenu s tri kamena koja se povezuju s poznatom legendom o Čehu,Lehu i Mehu. Književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka vrlo često posjećivala Krapinu i to groblje jer je tu pokopana njezina sestra Dragica Jurić koja je umrla vrlo mlada od tuberkuloze. Jedna od najljepših baroknih crkava u Zagorju je svakako crkva na Trškom Vrhu crkva Majke Božje Jeruzalemske.Uz nju vežemo priču o čudotvornom kipiću kojega je svom bratu Nikoli Balagović donio brat franjevac iz Jeruzalema. Osim pračovjeka Krapina je pozanata i kao rodno mjesto Ljudevita Gaja.Jedna od tabli upravo upoznaje gosta s rodnom kućom i njegovim likom. Zadnja tabla je vezana uz franjevači samostan i značaj franjevaca u razvoju školstva i samom otkrivanju Krapine kao velikom nalazištu fosilnih ostataka.