Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U ponedjeljak 13.05.2019. godine, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ugostio je u Gradskoj vijećnici učenike koji su na međunarodnoj razmjeni u Krapini. Profesorica njemačkog jezika iz Srednje škole Krapina Jasna Sutlović rekla je da krapinska srednja škola već treću godinu zaredom surađuje u razmjeni učenika sa školom Gottfried-Kinkel-Realschule iz Erftstadta.

– S nama u kombinaciji je i Osnovna škola “Ljudevit Gaj“ iz Krapine, jer su učenici iz Erftstadta sedmi, osmi, deveti i deseti razred, tako da u razmjeni sudjeluju gimnazijalci prvog i drugog razreda te učenici sedmog i osmog razreda iz osnovne škole. Ukupno je iz Njemačke 13-ero učenika koji su ovdje smješteni u obiteljima, a naših je šest učenika iz srednje škole i sedam iz osnovne. Susreti se odvijaju dva puta godišnje, mi u jesen, u rujnu ili početkom listopada putujemo u Erftstadt i boravimo tamo tjedan dana, gdje nam pokazuju užu i širu okolicu grada i odvedu nas u obližnje povijesne gradove. Prošle godine posjetili smo i njihov neandertalski muzej, a kad oni dođu k nama u proljeće, ovaj put u svibnju, u tjedan dana im pokazujemo glavni grad i njegovu okolicu i dva ih dana vodimo na Jadran. Ove smo godine bili u Istri – otkrila nam je prof. Sutlović, dodavši kako se u SŠ Krapina polaže ispit za dobivanje njemačke jezične diplome drugog stupnja.
Projekt razmjene financijski podupire i Grad Krapina Gradonačelnik Zoran Gregurović zahvalio je profesoricama koje su pokrenule ovu inicijativu.
– Svijet polako postaje jedno malo globalno selo, gdje svi međusobno surađujemo, prvenstveno od kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Došlo je vrijeme kada je velika prednost znanje stranog jezika, tako da je jedna ovakva razmjena sigurno odskočna daska za upoznavanje novog stranog jezika, drugih država i kultura – zaključio je gradonačelnik Gregurović.
Profesorica Diethgard Schwartz kazala je kako rado dolazi u Krapinu. – Suradnja je počela 2005. godine s jednom gimnazijom u Zagrebu, ali u zadnje tri godine partnerska škola nam je Srednja škola Krapina. Osim učenja jezika, dodirne su nam točke i neandertalski muzeji. Ovo loše vrijeme nije utjecalo na naše druženje i prijateljstvo, mi i učenici se jako dobro osjećamo ovdje i na prijemu kod obitelji – naglasila je prof. Schwartz.
Na razmjenu u Krapinu stigao je i Luka Šimić iz Kölna, čiji su roditelji iz okolice Trogira. - Rođen sam u Njemačkoj i veoma sam sretan što sam u zemlji svojih roditelja. Ovdje nam je super, ovakvi susreti su nam veoma značajni, kako bismo nešto naučili, upoznali povijest gradova te stekli nova prijateljstva – kazao je Luka.