Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

      Grad Krapina već godinama sustavno provodi i sufinancira programe državne izmjere i katastra nekretnina za svoje područje, odnosno katastarske izmjere, a koji se sustavno realiziraju u zajedničkom projektu sa Državnom geodetskom upravom sa osnovnim ciljem sređivanja katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.
      Tako su provedene katastarske izmjere te su formirane nove katastarske općine i osnovane su nove zemljišne knjige za naselje Donja Šemnica  i Krapina Jug. S obzirom na uspješnost dosad izvršenih programa kao i njihov značaj, Grad Krapina je pokazao interes za nastavak provođenja programa katastarske izmjere na području Grada Krapine pa je krajem 2018. godine sklopljen sporazum o nastavku katastarske izmjere na području naselja Velika Ves i Donja i Gornja Pačetina, ukupne površine cca 700 ha. Državna geodetska uprava provela je postupak nabave te su u srpnju gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek sklopili prvi Ugovor za novu kat. izmjeru prostora k.o. Velika Ves (površine 471 ha). Vrijednost ugovora je 2.455.052,18 kn s PDV-om, a Grad sufinancira 60% (1.473.031,31 kn), a Ugovor je sklopljen sa tvrtkama Geo Grupa d.o.o. Zagreb i Aces d.o.o. Zadar. Nedavno je, točnije 9. rujna sklopljen i drugi Ugovor za novu katastarsku izmjeru prostora k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina (cca 229 ha). Vrijednost Ugovora je 996.722,50 kn s PDV-om, udio Grada je 60% (598.033,50 kn), a Ugovor je sklopljen s tvrtkama Geodist d.o.o. Zagreb i Aces d.o.o. Zadar. Provođenje postupka izmjere trajat će do kraja 2021. godine, a na taj način će se obnoviti katastarske i zemljišne knjige za to područje.
     Danas je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije povodom svečanog otvorenja radova na novim izmjerama k.o. Velika Ves i k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina. U ime domaćina pozdravne riječi uputio je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je naglasio da je u spomenutim katastarskim općinama zadnja izmjera bila krajem 19. st., utvrdit će se točno stanje na terenu koje će se potom uskladiti s Katastrom i Zemljišnim knjigama i ono što je najbitnije za sve građane/vlasnike parcela potpuno besplatno. Grad Krapina jedina je jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji koja već godinama sustavno provodi i sufinancira programe državne izmjere i katastra nekretnina za svoje područje, odnosno katastarske izmjere, a koji se sustavno realiziraju u zajedničkom projektu sa Državnom geodetskom upravom sa osnovnim ciljem sređivanja katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.

     O pozitivnim stranama ove izmjere govorili su ispred nadzorne misije Svjetske banke Camille Bourguignon, viši stručnjak za zemljišnu administraciju i Vinko Vladić (sudac Općinskog suda u Zlataru) koji je istaknuo kako je to skup, nevidljiv, ali izuzetno koristan posao i tako se u značajnoj mjeri olakšava rad Suda. Sve je prisutne pozdravio i zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković koji je čestitao gradonačelniku što se upustio u ovaj hvalevrijedan projekt koji će donijeti veliku korist i građanima i gradu, posebice u budućnosti jer se nijedan projekt ne može realizirati bez sređenih imovinsko-pravnih odnosa. Konferenciji su prisustvovali i načelnica Sektora Maja Pupačić, pročelnik Područnog ureda za katastar Krapina Zdravko Cesarec i nadzorna misija Svjetske banke koja se sastoji od međunarodnog tima stručnjaka koji prate Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (IISZA Projekt). Obje izmjere, dakle i ona u k.o. Velika Ves kao i za k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina, jednim su dijelom financirane i iz sredstava IISZA Projekta koji se zajednički provodi od strane Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa. Nakon izjava u Vijećnici sudionici su se uputili na teren gdje su obišli službene table koje označavaju početak radova.