Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U četvrtak 27. veljače 2020. godine, Muzej krapinskih neandertalaca proslavio je svoju 10. obljetnicu rada. Smješten uz svjetski poznati lokalitet Hušnjakovo, jedan je od najsuvremenijih hrvatskih muzeja, a i nakon 10 godina privlači brojnu publiku te se ubraja među najposjećenije muzeje u Hrvatskoj. Uz brojne nagrade i priznanja, Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište Hušnjakovo ponosni su nositelji Oznake europske baštine. Povodom 10-te obljetnice održao se znanstveni kolokvij pod nazivom „120 godina spoznaje pračovjeka iz Krapine i 10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca” na kojem su sudjelovali Jakov Radovčić te David Frayer sa Sveučilišta Kansas u SAD-u, Veronioque Laroulandie sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, Olaf Bininda-Emonds sa Sveučilišta Oldenburg u Njemačkoj i Davorka Radovčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Za rođendan je održan prigodni program uz slavljeničku tortu, a u glazbenom dijelu nastupio je Kvartet Gubec.


Voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabor istaknuo kako je izrazito zadovoljan uspjesima kojima se muzej može pohvaliti. –
– Izuzetno sam i ponosan na sve rezultate koje smo postigli u ovih 10 godina. Govorimo o velikim brojkama, pa moram istaknuti da je kroz Muzej prošlo gotovo milijun posjetitelja, odrađeno je više od 17 tisuća stručnih vodstava i 16 tisuća sudionika bilo je na edukativnim programima. Budući da imamo samo sedmero zaposlenih, možemo reći da smo jedan fenomen u kulturi. Unatrag tri – četiri godine malo smo promijenili i smjer kojim idemo, jer nije dovoljno samo da posjetitelji kupe kartu i krenu kroz muzejski postav, nego morate biti u kontaktu s njima te stvarati novu publiku, međutim najvažnije je promovirati Muzej, ne samo u Krapini, nego i van granica Krapinsko – zagorske županije, pa tako primjerice naša putujuća izložba prošla je od Slovenije, Dubrovnika , Karlovca i ide u Vukovar. U 2019. godini smo zbog raznih programa, kao što su izložbe, koncerti i promocije imali još dodatnih 60 tisuća posjetitelja – istaknuo je Sabol.
Zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina pokazao je ponos i zadovoljstvo krapinskim muzejem. - Sretni smo što je sve ono što se ovdje na Hušnjakovom događalo, tamo od 1966. kada je otvoren Muzej evolucije pa do danas, da je to sve išlo nekim svojim slijedom i to onim da je sve napredovalo. Nemjerljivo je ono što je prije bilo u odnosu na danas, to govori i broj posjetitelja. Kad šire gledamo, od toga ima i čitavo Zagorje koristi jer kad neko dođe razgledati muzej pa se onda i ode okupati u naše toplice, posjete se ugostiteljski objekti ili se posjeti naše svetište... Svi moramo biti sretni i zadovoljni da imamo nešto takvo i da će se to dalje razvijati – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.
Proslavi jubileja prisustvovala je i posebna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec.
- Ovo je prva okrugla obljetnica muzeja djelovanja u ovoj zgradi, no djelovanje muzeja je daleko dugotrajnije od toga. Jedan je od vrlo uspješnih muzeja u Hrvatskoj i mjesto susreta velikog broja uspješnih priča jer tu na najboljem primjeru vidimo kroz zbirku neprocjenjive vrijednosti. Vidimo također najvišu razinu muzejske stručnosti, muzejska pedagogija je na vrlo visokoj razini što se očituje u izgradnji publike, u privlačenju publike svih dobnih skupina iz zemlje i inozemstva. Vidimo to po golemom broju nagrada koje je ovaj muzej osvojio, vidimo to po arhitekturi, muzej se nalazi u predivnoj zgradi koja je maksimalno uvažila i karakteristike krajobraza, pokušala je rekreirati izvorno mjesto nalazišta. Zgrada poštuje muzejsku koncepciju i muzejski stalni postav. Želim čestitati Muzeju krapinskih neandertalaca uz želju da nastave sa radom barem jednako tako uspješno kao i dosada, a vjerujem da će biti još daleko uspješniji – istaknula je posebna savjetnica ministrice kulture.
Zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek Jambrek istaknuo je kako je muzej značajan za ovaj kraj i za čitavu Hrvatsku. - Ja bih iskoristio priliku i čestitao muzeju i svim djelatnicima koji su se ovih deset godina zaista trudili da bi prezentirali muzej, Krapinu i Krapinsko-zagorsku županiju i mislim da se svi možemo ponositi onime što imamo ovdje u Krapini. Mi kao KZŽ, stvarno mogu reći da nismo imali delegacije iz bilo kojeg dijela svijeta, od Kine, Rusije, Amerike, Njemačke, a da nismo ih doveli u muzej i svi su uvijek bili oduševljeni viđenim. Stvarno je muzej izvrstan, tome ide u prilog da je u 2018. godini dobio europsku nagradu za muzej godine na nivou Europe. Isto tako, brojke posjetitelja govore same po sebi koliko je muzej uspješan – rekao je zamjenik Ferek Jambrek.
Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec naglasila je kako je Muzej krapinskih neandertalaca jedan od najmlađih muzeja u sastavu Muzeja Hrvatskog zagorja, ali i jedan od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj. Prisutnima su se obratili i autori muzeja paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić.
Na kraju same svečanosti, Voditelj muzeja je pozvao sve zaposlenike i zahvalio im na ovih deset uspješnih godina.