Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Krapinska udruga, KUD Ilirci dobitnik je plakete Krapinsko-zagorske županije. Gradonačelnik Zoran Gregurović ih je predložio povodom 55. obljetnice djelovanja koja se obilježava ove godine. Na 20. sjednici Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije koja je 6. travnja održana elektronskim putem, donesena je Odluka o dodjeli priznanja Krapinsko-zagorske županije.

Svečana dodjela prolongirana je zbog trenutne situacije i epidemije uzrokovane COVID-om 19.
Malo ćemo se vratiti u prošlost… Priča o KUD-u „Ilirci“ krenula je s osnivanjem puhačkog orkestra, a zbog želje da puhački orkestar uniformom bude drugačiji od svih ostalih, odlučili su se za uniforme koje su inspirirane ilirskim odorama, pa otuda naziv „Ilirci“. Osnovani su 1965. g. kao vjerni pratitelj Festivala kajkavskih popevki, a otada su puno puta „zagrmili“ krapinskom Festivalskom dvoranom, a i u raznim drugim gradovima, državama i pokazali su svu svoju interpretacijsku moć. Ostvarili su preko 2000 nastupa od svog osnutka (Studijeve promenade u Zagrebu, Smotre folklora u Zagrebu, , Smotra orkestara u Varaždinu, razna gostovanja u Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Austriji). Nastupali su na svim Festivalima kajkavskih popevki od inicijalnog Festivala koji je održan 1966. godine. Danas u okviru KUD-a Ilirci osim Zbora, djeluje i Dječji pjevački zbor “Ilirčeki” Krapina koji je započeo s radom u listopadu 2016. g. sa željom da najmlađim kajkavcima omogući da kroz pjesmu izraze svoj talent.

S uvježbavanjem Puhačkog orkestra počelo se godinu dana ranije, da bi se stvorili uvjeti za javni nastup, a što je bilo preduvjet osnivanju Društva 1966. godine. Nakon velikog puhačkog orkestra, osnovan je Mješoviti pjevački zbor. Tijekom proteklih godina u okviru Društva djelovao je Pomladak duhačkog orkestra, nastupali su članovi Tamburaškog sastava „Braća Benc" te Tamburaški orkestar.

Od početka članovi Društva nastupali su na prigodnim manifestacijama koje su se održavale na području nekadašnje Općine, a danas Grada Krapine, te u mnogim mjestima i van područja koje je nakon 1993. g. omeđeno granicama Krapinsko-zagorske županije. Po završetku Domovinskog rata članovi Društva nastupali su na koncertima u Vukovaru, Čemincu, Šarengradu, Josipovcu... U suradnji s Radijem „Kaj" sudjelovalo se u seriji koncerata pod nazivom „Kaj vu duši", od Krapine do Dubrovnika. S vremenom, zahvaljujući stečenom ugledu, a za što su zaslužni oni koji su se tijekom godine uključivali i doprinosili radu Društva, stizali su pozivi za nastupe u mnogim mjestima u Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj...
Posebno mjesto u dosadašnjem radu KUD-a „Ilirci" svakako je vezano uz Viktora Crneka, dugogodišnjeg umjetničkog voditelja i predsjednika koji je 2011. godine proglašen doživotnim počasnim predsjednikom KUD-a.
U Društvu je nastupalo, kraće ili duže, preko 400 članova, a do danas su ga vodila tri umjetnička voditelja. Prvi među njima, jedan od osnivača „Iliraca“ je Viktor Crnek. Osim što je bio umjetnički voditelj, bio je i jedan od predsjednika društva sve do 2011. godine, a od tada je nosio titulu počasnog predsjednika Društva. Nakon toga, „Ilirce“ je preuzeo Darko Berović, a danas ga umjetnički vodi Siniša Miklaužić. Današnji predsjednik Društva je Josip Pelin.
Tijekom svih tih godina surađivali su sa mnogim društvima, a od listopada 2018. g. do listopada 2020. g. uključeni su u projekt „Ključ kulture za sve generacije“ koje provodi Pučko otvoreno učilište Krapina. U sklopu projekta Ilirci su održali koncert u studenom u Maloj dvorani u Krapini, a u Tjednu kajkavske kulture Krapina 2019. ugostili su zborove iz Čakovca i Fužina i na najljepši način oplemenili svoje 55. godišnje djelovanje. Brojne druge aktivnosti u sklopu ovog zanimljivog projekta, nažalost, na čekanju su zbog trenutne situacije. Čestitamo KUD-u Ilirci, neka još dugo aktivno djeluju i postižu brojne uspjehe!