Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini, izgrađenoj davne 1971. godine, obnavlja se krovište kojem je zbog dotrajalosti bila neophodna hitna sanacija.

Naime, zbog iznimno lošeg stanja drvene potkonstrukcije, krovište je postalo potencijalna opasnost, kako za učenike i djelatnike škole, tako i za prolaznike.
-Prilikom nedavnog nevremena, olujni je vjetar digao krovište škole, a zahvaljujući našim vatrogascima iz DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe, uspjeli smo na neki način zaštiti školu da vjetar ne digne limeni pokrov. Kad smo sve pregledali nakon nevremena, vidjeli smo da je nemoguće sanirati krovište, s obzirom da je drvena potkonstrukcija već bila potpuno trula – objasnio je u ponedjeljak prilikom obilaska radova gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Upravo stoga, krenulo se s hitnom izradom projektne dokumentacije za zamjenu krovišta.
-Uputili smo i apel Ministarstvu znanosti i obrazovanja za pomoć jer se radi o velikoj površini krovišta, odnosno o više od 2 tisuće kvadrata. Na sjednici održanoj u Krapini povodom Dana grada, odobreno je sufinanciranje od strane Ministarstva, a početkom ove godine Ministarstvo je i raspisalo natječaj za zamjenu krovišta škole – kazao je Gregurović.

Ugovor o izvođenju sklopljen je početkom lipnja, s radovima se krenulo mjesec dana kasnije, a očekuje se da će završiti do 10. prosinca ove godine.

Radove vrijedne 1.968.645,75 kn s PDV-om zajednički sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 80 posto udjela te Grad Krapina s 20 posto potrebnih sredstava, a izvođač je tvrtka M. I. Hršak d.o.o. iz Krapine.

-Postojeća drvena konstrukcija zamijenjena je željeznom, čeličnom potkonstrukcijom koja će uistinu biti trajna i za možda nekoliko desetaka godina, ukoliko će trebati mijenjati limeni pokrov, neće trebati mijenjati potkonstrukciju. Zahvaljujući ovom projektu više neće biti prokišnjavanja u učionice, a dobili smo i sigurnost jer vjetar više neće moći dići krovište. Ovim smo projektom riješili veliki, gorući problem koji nas je mučio godinama. – naglasio je gradonačelnik.

Osnovnu školu Augusta Cesarca u Krapini danas polazi više od 500 učenika: 178 ih je u nižim, a 203 u višim razredima, dok Osnovnu glazbenu školu polaze122 učenika.

Radovi na krovištu većim su se dijelom izvodili paralelno s održavanjem nastave, no prošlog tjedna, a tako će biti i narednih tjedan dana, zbog zamjene središnjeg dijela krovišta organizirana je online nastava, kako radovi ne bi ometali učenike i nastavnike.