Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini otvorena je gostujuća izložba „Partizanska bolnica Franja – skriveni dragulj Europe“.

Skrivena partizanska bolnica, izgrađena tijekom Drugog svjetskog rata u teško pristupačnoj klisuri Pasice u regiji Cerkljansko, na sjeverozapadu Slovenije, pripovijeda priču o hrabrosti, humanosti i solidarnosti. Njezini su junaci obični ljudi koji su napustili sigurnu toplinu svojih domova kako bi se izborili za mir i slobodu. Na njihovim žrtvama i patnji građeni su temelji današnje povezane i demokratske Europe.

Postavljenje izložbe u Krapini rezultat je višegodišnje suradnje Mestnega muzeja Idrija i Muzeja krapinskih neandertalaca, a koje povezuje Oznaka europske baštine.

Upravo su ta dva muzeja bila istaknuti od strane Europske komisije kao primjer dobre prakse na području Europske unije zbog međunarodne kulturne suradnje, ali i mnogobrojnih zajedničkih aktivnosti.

Na otvorenju gostujuće izložbe bili su izaslanica ministrice kulture i medija, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje te nacionalna koordinatorica za Oznaku europske baštine Anuška Deranja Crnokić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu Matjaž Marko, direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec, autorica izložbe Milojka Magajne i predstavnica deska Kreativna Europa Morana Bigač Leš.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio je da se usprkos vremenima pandemije mogu ostvariti suradnje.

– Suradnja traje od 2014. kada smo potpisali sporazum o partnerstvu između Grada Krapine i Općine Cerkno, a u suradnju je uključen i Idrijski muzej. Zašto su važni muzeji i zašto je važna bolnica? Kad đačke ekskurzije dolaze u Krapinu mogu se upoznati s razvojem života i prošlošću. S druge strane, podsjetnik na partizansku bolnicu je važan jer je važno podsjećati na ono što se dogodilo prije 70-ak godina, na zlo koje se nikad više ne smije dogoditi – poručio je gradonačelnik Gregurović

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol na Međunarodni dan muzeja poželio je da se što prije vratimo u „staro normalno“ i u normalan rad muzeja.

– Danas u Krapini nastavljamo suradnju unatoč pandemiji, unatoč potresima. U ovom izazovnim vremenima kada više ništa nije normalno, ni susreti, ni putovanja, ni druženja, pa ni izložbe, osobito mi je drago da danas možemo govoriti o bolnici Franja, mjestu posebnog pijeteta, posebnih emocija, simbolu zajedništva, prijateljstva i nesebične humanosti – rekao je Sabol.

Izložba će u Muzeju krapinskih neandertalaca biti postavljena do 30. srpnja ove godine. Program je organiziran pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.