Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ministrica Nataša Tramišak u ponedjeljak je u Krapini s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem razgovarala o proširenju mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja koji će u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. iz Europskog fonda za regionalni razvoj omogućiti značajna sredstva za ulaganje u razvoj gradova kao središta i sjedišta županija, ali i njihovo šire područje.

„Kako širimo instrument mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja, od 5,3 milijarde eura EU fonda za regionalni razvoj u novoj perspektivi gotovo 600 milijuna eura bit će usmjereno za jačanje urbanih inicijativa gradova. Po smjernicama u taj mehanizam mogu se uklopiti i susjedne općine poput Jesenja i Petrovskog, ali vjerujem i Krapinske Toplice. Ono što će oni morati napraviti je izraditi strategiju razvoja svog urbanog područja, dakle Grada Krapine sa širim područjem i definirati strateške razvojne projekte koji će se uklapati u Europski fond za regionalni razvoj. Govorimo o direktnoj dodjeli sredstava u iznosima od oko 10 do 15 milijuna eura za područje Grada Krapine i okolicu”, objasnila je ministrica Tramišak i dodala kako će se putem spomenutog mehanizma moći riješiti i dio novih turističkih sadržaja, ali i ostalih potreba.

„Nakon što se odobre operativni programi koje šaljemo krajem lipnja, u jesen očekujemo suglasnost Europske komisije. Krenut ćemo s komunikacijom sa svim gradovima koji moraju dobiti akreditaciju i onda u 2022. ili 2023. godini početi raspisivati prve pozive. Gradovi dobivaju ulogu u sustavu provedbe i kontrole i oni će biti posredničko tijelo. Imamo primjere velikih aglomeracija Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke, a to će slijediti i manji gradovi. Dat ćemo im razvojni alat u ruke i određena sredstva, a oni će time biti produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja”, poručila je Tramišak.

Zadovoljstvo ponovnim posjetom ministrice Tramišak izrazio je gradonačelnik Gregurović.

„Moram priznati da smo već na prošlom sastanku razgovarali o puno stvari, o perspektivama, o mogućnostima koje se otvaraju, gdje smo prezentirali projekte koji su za Grad Krapinu izuzetno značajni. Ono što nas je posebno razveselilo prošli put je bila najava ITU mehanizma u koji će se moći uključiti Grad Krapina s našim susjednim općinama”, istaknuo je Gregurović važnost tog mehanizma kojim će se financirati značajni projekti.

Naglasio je kako je puno projekata u pripremi s već gotovom dokumentacijom