Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Gregurović: Roditelji više ne moraju strepiti hoće li stići na vrijeme preuzeti dijete u vrtiću ili ne


“Vrtić za svaku obitelj”, naziv je projekta koji s ciljem unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja od 2019. godine provodi Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina, a završna je konferencija projekta održana u četvrtak u Krapini.
Riječ je o projektu vrijednom oko 2,5 milijuna kuna kojim se financira uvođenje poslijepodnevnog boravka djece u rad vrtića, a namijenjen je roditeljima kako bi lakše uskladili osobni i poslovni život..
Osim što je radno vrijeme usklađeno s potrebama roditelja, unaprijeđen je program vrtića uvođenjem dvaju novih programa – opće igraonice i folklornog stvaralaštva i tradicijske kulture. Odgojno-obrazovni djelatnici prošli su stručnu edukaciju, a kroz projekt su zaposlene dvije nove odgojiteljice, stručni suradnik, odnosno pedagog te kuharica.
Uz to, nabavljen je novi namještaj za sobu dnevnog boravka djece u vrijednosti od 80 000 kuna, nova didaktička oprema vrijedna 101 000 kuna, a u iznosu od 150 000 kuna financirana je i ostala oprema poput ormara, projektora, profesionalne perilice rublja te dio anti-traumatskih podloga na dječjem igralištu.
Vrijedi istaknuti da projekt „Vrtić za svaku obitelj” u stopostotnom iznosu financira Europska unija, savjetodavnu podršku u realizaciji projekta pružila je Zagorska razvojna agencija, a partner u projektu je Grad Krapina koji godinama značajna sredstva iz proračuna namjenjuje za svoje najmlađe sugrađane.
Tome najbolje svjedoči činjenica da u Krapini gotovo da ne postoji naselje s uređenim dječjim igralištem što je naglasio gradonačelnik Zoran Gregurović govoreći o ovom projektu u najstarijem dječjem vrtiću u Krapinsko-zagorskoj županiji.
- U svim našim naseljima krenulo se s uređenjem igrališta dok su svim mjesnim odborima napravljena i sportska igrališta kako bi svi naši najmlađi sugrađani imali iste uvjete kao i oni u centru. Nastavno na to, povećao se kapacitet vrtića za 2 odgojne skupine dogradnjom dva nova prostora, zamijenjeno je krovište, urađene su fasade, a ovim projektom ostvarena je čežnja mnogih roditelja za uvođenjem poslijepodnevnog rada vrtića. Siguran sam da će to mnogim roditeljima koji nemaju fiksno radno vrijeme ili rade van područja Grada Krapine omogućiti lakšu organizaciju te da više neće morati strepiti hoće li stići na vrijeme preuzeti dijete u vrtiću ili ne – rekao je gradonačelnik Gregurović.
Projekt se provodio 30 mjeseci, a gradonačelniku je na prepoznavanju uspješnog rada s djecom zahvalila ravnateljica Dječjeg vrtića Gustav Krklec Krapina Ksenija Ostojić.
-Nastojimo da okruženje u vrtiću bude poticajno kako bi djeca što bolje mogla razvijati svoje potencijale, a mi se trudimo da im bude što zanimljivije. Djeca znanje stječu aktivno istražujući i dolazeći do novih iskustava kroz igru i različite aktivnosti koja sama biraju u poticajnom fizičkom i socijalnom okruženju. Ovim projektom Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina unaprijedio je uslugu korištenja programa za roditelje kao i njihovu djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja - kazala je ravnateljica koja rad vrtića bazira na vrijednostima nacionalnog kurikuluma promičući humanizam, toleranciju, znanje i kreativnost.

Također, Grad Krapina je povodom 55. obljetnice uspješnog rada ovog prvoosonovanog dječjeg vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji uručio povelju za unaprjeđenje odgojno-obrazovne djelatnosti u Gradu Krapini.