Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Delegacija Grada Krapine na čelu s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem proteklog je vikenda posjetila Opštinu Pljevlja gdje ih je ugostio opštinski predsjednik Igor Golubović. Dvije delegacije održale su radni sastanak na kojem je naglasak stavljen na buduću prekograničnu suradnju koja je, kako je istaknuto, i više nego perspektivna, zajedničke projekte i razmjenu iskustava.

Gradonačelnik Zoran Gregurović je, i više nego zadovoljan ovim posjetom i dogovorenom suradnjom, istaknuo kako je poseban naglasak stavljen na mogućnosti razvoja i suradnje dviju jedinica lokalne samouprave.

-Krapina je diljem svijeta poznata kao jedno od najbogatijih nalazišta kostiju neandertalaca, a naravno, želimo i dodatno razvijati turizam i gospodarstvo, a razvoj koji želimo razvijati kroz programe Europske unije, je dodatna pogodnost – rekao je Gregurović naglasivši kako mu je drago da je i Crna Gora odabrala europski put čime će i Opština Pljevlja lakše realizirati brojne projekte.

Gradonačelnik Gregurović poručio je predsjedniku Goluboviću kako će rado podijeliti pozitivna i dobra iskustva koja bi Opštini Pljevlja mogla biti od koristi.

Opštinski predsjednik Golubović naglasio je kako su početak suradnje otvorile zajedničke teme i mogućnost razmjene iskustava i učenja.

-Hrvatska je europska zemlja i puno toga možemo od njih prepisati, čuti dobre savjete i biti spremni na probleme koji su oni već ranije rješavali. Želimo njegovati suradnju sa sličnim općinama kako bismo stvorili bolje uvjete za život naših građana i jedni od drugih učili – rekao je Golubović i dodao kako će dvije jedinice lokalne samouprave njegovati prekograničnu suradnju u područjima kulture, sporta i korištenja fondova Europske unije.

Krapinskoj delegaciji se u ovom posjetu pridružio i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je naglasio da je dominantna tema u Europskoj uniji zelena tranzicija koja uskoro očekuje i Crnu Goru.

-Ovo bogatstvo prirode i ljepota koju ima Crna Gora treba staviti u kontekst održivosti gospodarstva, a da se ništa ne naruši. Gospodarstvo mora živjeti, ali i priroda mora živjeti – kazao je Tušek i dodao kako su upravo priroda i kombinacija planinskog i primorskog turizma komparativne prednosti Crne Gore.

Osim toga, dvije su delegacije stavile naglasak i na prometnu povezanost u čemu je Hrvatska već napravila ozbiljan iskorak koristeći strukturne fondove Europske unije, a Grad Krapina će s Opštinom Pljevlja rado podijeliti svoja iskustva.

Prilikom posjeta, gosti iz Krapine su zajedno s domaćinima obišli Postrojenje za prečišćavanja otpadnih voda, Termoelektranu Pljevlja, Manastir sv. Trojice i Zavičajni muzej Pljevlja.