Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Delegacija Grada Krapine i Muzeja Hrvatskog zagorja predvođena gradonačelnikom Grada Krapine Zoranom Gregurovićem posjetile su nedavno Općinu Pljevlja u Crnoj Gori s ciljem produbljivanja uzajamne suradnje, a u okviru proslave Dana Opštine Pljevlja. U subotu, 20. studenoga predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i gradonačelnik Gregurović potpisali su sporazum o suradnji čime je potvrđeno prijateljstvo, a koje će nakon završenih administrativnih procedura u Pljevljima i Krapini biti i formalizirano. Sporazum obuhvaća uzajamno partnerstvo na različitim područjima, a posebno na gospodarskom, na području održivog razvoja, turizma, obrazovanja, kulture i sporta te na području međunarodne suradnje.
Gradonačelnik Gregurović rekao je da je Grad Krapina najpoznatiji grad na svijetu po nalazištu neandertalaca i da mu je posebno drago što je sa suradnicima iz Muzeja Hrvatskog zagorja prisustvovao otvaranju modernog i novog stalnog postava Zavičajnog muzeja Pljevlja „Putevima homo-sapiensa“ što je ujedno jedna od točaka povezivanja ova dva grada. „Ono što vjerujem da će nas u budućnosti također spajati, to je suradnja na kulturnom i ekonomskom planu, ali i u svim drugim aspektima života. Drago nam je da su Crna Gora i Opština Pljevlja odabrale europski put i da je potpisivanje ovog sporazuma samo prvi korak do bratimljenja ove dvije jedinice lokalne samouprave“, istaknuo je Gregurović.
Potpisivanju Sporazuma između Grada Krapine i Opštine Pljevlja nazočio je i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori Tomislav Pavković koji je u svom obraćanju kazao da ga raduje ovo potpisivanje i da je uvjeren da će imati odličnu suradnju, što je i imao priliku vidjeti u Pljevljima. Naglasio je da će vidjeti puno dobrih iskustava i dobrih praksi u Gradu Krapini i da će imati velikog prijatelja u daljnjem razvoju i približavanju Europskoj uniji. Obraćanje je završio s riječima potpore - Veleposlanstvo RH podržavat će svaki korak Crne gore prema Europskoj uniji.
Predsjednik Općine Pljevlja g. Igor Golubović naglasio je važnost sklapanja ovog sporazuma o suradnji na raznim područjima s Gradom Krapinom, izražavajući nadu kako će se suradnja nastaviti produbljivati povezivanjem i drugih institucija ove dvije jedinice lokalne samouprave.
Opštinu Pljevlja posjetili su i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić te članovi Udruge Krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda. Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol održao je u sklopu programa predavanje “Krapinski pračovjek – lokalni brend svjetskih razmjera”, viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić održala je radionicu za djecu “Prapovijesna izrada torbica”, a članovi Udruge Krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda, Dario Kuhar, Siniša Polančec, Petar Kuhar i Filip Marjanović, izveli su predstavu/performans “Pandorina kutija”.