Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Zahvaljujući trudu djelatnika škole i njezinih učenika, a uz veliku potporu i podršku Grada Krapine, Osnovna škola „Ljudevit Gaj” Krapina svakim je danom sve ugodnija i ljepša, bogatija brojnim zanimljivim i edukativnim sadržajima, a sada je škola dobila i učionicu na otvorenom.

Obrazovanje je već dulji niz godina među prioritetima Grada Krapine koji kontinuirano ulaže znatna sredstva u izgradnju, dogradnju ili obnovu predškolskih i školskih zgrada i sportskih dvorana, a u posljednje je vrijeme mnogo toga napravljeno i u OŠ „Ljudevit Gaj”.

- Ulagali smo u proteklom razdoblju u naš gradski dječji vrtić i Osnovnu školu Augusta Cesarca, no nije zaboravljena ni ova osnovna škola u kojoj tijekom ove godine imamo nekoliko noviteta – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuvši i da je prošle godine Ministarstvo kulture osiguralo 200.000 kuna za zamjenu vanjske stolarije.

-Ove je godine uloženo 100.000 kuna za zamjena unutarnje stolarije iz sredstava Ministarstva kulture te preostali dio iz decentraliziranih funkcija. Polako se privodi kraju i sanacija sportske dvorane na kojoj su nastala oštećenja uslijed potresa, a uređene su i pješačke staze oko škole koje su bile u doista lošem stanju te su uređene zelene površine, zahvaljujući čemu je škola dobila novu, ljepšu vizuru – kazao je gradonačelnik.

I nije to sve što je napravljeno u OŠ „Ljudevit Gaj”. Naime, prije godinu, dvije napravljen je fitness na otvorenom, a ove su godine postavljene i antitraumatske podloge.

Tijekom epidemije uzrokovane koronavirusom škola je poticala boravak učenika na otvorenom, a učitelji su nerijetko organizirali nastavu u školskom dvorištu, no od sada će im u tu svrhu služiti nov, funkcionalan prostor učionice na otvorenom, opremljene školskim stolovima i klupama te svime ostalim potrebnim za kvalitetno održavanje nastave.

Učionica je napravljena u suradnji s djelatnicima Krakoma koji su pomogli napraviti podlogu, Stražaplastika donirala je drenažne ploče, Hrvatske šume donirale su građu, dok je Grad Krapina osigurao stolarske radove i izradu klupa i stolova, pojasnila je ravnateljica OŠ „Ljudevit Gaj” Krapina, Vlatka Družinec

- Dobili smo vrlo lijep prostor koji će uz ostale stvari koje smo radili činiti lijepu i skladnu cjelinu. Ove smo godine napravili i jedan mali školski vrt jer je učiteljica Marija Klasić sa svojim učenicima iskoristila i uredila neiskorišteni dio dvorišta. Svi su se zajedno potrudili i napravili pravu malu zelenu oazu – kazala je ravnateljica Družinec uz napomenu da je taj projekt prijavljen na natječaj "Najljepši školski vrtovi" koji provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja i HRT.

Još jedna novina je uključivanje škole u projekt slobodnih knjižnica, a riječ je o kućicama koje se postavljaju na otvorenom i funkcioniraju po principu posudi knjigu, ostavi knjigu.

- Dakle, slobodan način posuđivanja, odnosno ostavljanja knjiga, a mi smo se u projekt uključili u suradnji s učiteljem tehničke kulture Kristijanom Leskovarom i motivirali učenika Andriju Varjačića iz 8. razreda koji je načinio jednu zanimljivu kućicu specifičnog oblika napravljenu od bačve koju smo povezali s tradicijom i baštinom našeg kraja – objasnila je ravnateljica.

Ukupna vrijednost radova u OŠ „Ljudevit Gaj” što se tiče sanacije sportske dvorane i uređenja staza je 367.650 kuna, što se jednim dijelom financiralo iz decentraliziranih sredstava, a dijelom iz sredstava Grada Krapine, no na tome se neće stati.

- Ima tu još dosta toga što se mora i može napraviti, a dosad učinjeno je dokaz da Grad Krapina brine i ovoj školi. Naravno, u našem će fokusu i dalje biti što bolji uvjeti obrazovanja naše djece i mladih, stoga ćemo kontinuirano nastaviti ulagati u naše predškolske i školske objekte – poručio je gradonačelnik Zoran Gregurović.