Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Gradonačelnik Gregurović: I u narednom razdoblju nastavljamo ulagati u mlade i stvarati grad u kojem će moći kvalitetno živjeti!

Gradsko vijeće Grada Krapine u utorak je usvojilo proračun za 2022. godinu „težak” 76,2 milijuna kuna. Sredstva u proračunu predviđaju nove kapitalne projekte, nastavak onih koji su u tijeku, ali i povećanje izdvajanja za mlade u Krapini. I dalje će se ulagati u uređenje grada te unaprjeđenje komunalne i prometne infrastrukture. Grad je uspješno našao izvor financiranja kroz nacionalne ili EU fondove za više projekata.

Tako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati nastavak sanacije odlagališta otpada Gorjak u iznosu od 60 posto, odnosno 2,4 milijuna kuna te nabavu kompostera i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u iznosu od 40 posto, točnije 432 tisuće kuna.

Proračunom su zahvaljujući sredstvima iz Europske unije u iznosu od 435 tisuća kuna predviđeni i nastavak projekta Školska shema kojeg Grad Krapina provodi u svojim osnovnim školama, a očekuju se i sredstva za izgradnju montažnih tribina na nogometnom igralištu s umjetnom travom u okviru SRC Podgora.

Krapina će u idućoj godini nastaviti sufinancirati i sve vrtiće koje pohađaju djeca s područja Grada. Za rad gradskog dječjeg vrtića osigurano je 4,1 milijun kuna te za program predškole 290.000 kuna. Za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima kojima Grad nije osnivač predviđeno je 900 tisuća kuna, dok je za sufinanciranje boravka djece u djelatnostima dadilja osiguran iznos od 150 tisuća kuna. Za stipendiranje učenika i studenata je osigurano 550 tisuća kuna. Grad će nastaviti i sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola za što će u proračunu osigurati 100 tisuća kuna, pomoćnike u nastavi, a nastavit će pomagati i nadarenim učenicima. Kako je istaknuo gradonačelnik Gregurović, riječ je o važnim mjerama kojima Grad pokazuje svoju brigu za građane od najranije dobi i naglašava važnost kvalitetnog obrazovanja s jednakim prilikama za sve.

– Osim o vrtićima, srednjim i osnovnim školama, Grad će i dalje financirati Veleučilište Hrvatsko zagorje i tako poticati razvoj visokoškolskog obrazovanja te stvarati kvalitetne kadrove koji će biti spremni odgovoriti na buduće izazove i biti kompetentni na tržištu rada. Cilj nam je da Krapina bude studentski grad, grad koji će privlačiti mlade i u kojem će imati šanse za zaposlenje i normalan život – rekao je Gregurović.

Za dovršetak kapitalnog projekta izgradnje sportskog igrališta i rekonstrukcije postojeće cestovne infrastrukture u okviru SRC Podgora planiraju se sredstva u iznosu od 2,5 milijuna kuna, a dodatno će se ulagati i u izgradnju montažnih tribina i izradu projektne dokumentacije za multifunkcionalnu dvoranu kako bi se unaprijedila sportska infrastruktura i korištenje sportskog centra.

U narednom razdoblju slijedi i daljnja modernizacija i sanacija nerazvrstanih cesta i javnih površina za što će Grad osigurati 2,5 milijuna kuna kako bi se građanima omogućila veća sigurnost u prometu, a dijelovi naselja povezali. Rekonstruirat će se i javna rasvjeta radi smanjenja potrošnje električne energije. Kako je naglasio gradonačelnik Gregurović, infrastruktura je osnovni preduvjet kvalitetnog života i razvoja gospodarstva zbog čega će i sljedeće godine nastavljati ulagati u to područje.

Osim u gospodarstvo, građane i infrastrukturu, u Krapini će se i dalje ulagati u razvoj turizma.

– Želimo poticati razvoj turizma i unapređivati našu turističku ponudu i infrastrukturu kako bismo privlačili turiste i investicije i kroz nove i inovativne turističke proizvode poticali razvoj gospodarstva – kazao je Gregurović zaključivši kako je primaran cilj da Krapina dobije jedno novo, ljepše i modernije lice kako bi bila grad ugodan za život koji ima sve što je ljudima potrebno, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Među mnogim projektima i investicijama, iako brojkom nije najveća, svakako treba istaknuti završetak uređenja Perivoja Janka Draškovića i izgradnju spomen obilježja braniteljima.

Kako je pojasnio gradonačelnik Zoran Gregurović, uređenje Perivoja Janka Draškovića i izgradnja spomen obilježja braniteljima jedan je od projekata koji će se završiti u narednom razdoblju.

– Ovim spomen obilježjem želimo odati počast smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije koji su za stvaranje naše neovisne Hrvatske dali ono najvrjednije što su imali – svoj život, a ujedno stvaramo i kvalitetan javni prostor i novu točku okupljanja naših građana – poručio je Gregurović.

 

Dodajmo i da su vijećnici prihvatili odluku o pokretanju izrade Strategija razvoja urbanog područja. Kako je pojasnio gradonačelnik Gregurović izrada tog dokumenta predstavlja preduvjet za korištenje ITU mehanizma za financijsko razdoblje 2021.-2027. kao instrumenta Europske unije za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova.