Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, u srijedu su organizirani brojni programi – izložbe, koncerti, promocije, predavanja i edukativni programi povodom Međunarodnog dana muzeja, kako bi se stanovnicima lokalnih zajednica približilo bogatstvo kulturne i prirodne baštine.

I Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, organiziravši nesvakidašnju, iznimno zanimljivu izložbu pod nazivom Lepidoptera na kojoj su prikazani leptiri prikupljeni na području Dubrovačko-neretvanske županije te su dio Zbirke leptira Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Izložba je rezultat vrlo uspješne međumuzejske suradnje Muzeja krapinskih neandertalaca i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, rekao je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

-Mi smo se u Krapini kroz dugi niz godina uključivali u ovu međunarodnu manifestaciju, a tako je i danas. Silno smo ponosni što se poslovna suradnja pretvorila u lijepo i veliko prijateljstvo – istaknuo je Sabol.

S više od 120.000 opisanih vrsta, leptiri su jedna od najvećih skupina životinja na Zemlji, a svaka od poznatih vrsta leptira razlikuje se od svih drugih vrsta po jedinstvenim osobinama životnog ciklusa, ekologije ili genetike. Fauna leptira Dubrovačko-neretvanske županije vrlo je bogata vrstama svih skupina leptira. Područje Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa može se okarakterizirati kao područje pod jakim utjecajem sredozemne klime na kojem živi velik broj mediteranskih vrsta poput vještice (Charaxes jasius), kleopatre (Gonepteryx cleopatra ili pucavca (Iolana iolas). Na tom području je i inače rijetka i lokalna vrstu, istočni debeloglavac (Carcharodus orientalis).

Prirodoslovni muzej Dubrovnik je s prikupljanje entomološke građe započeo 2015. godine, napomenula je Ana Čučević, ravnateljica Muzeja i autorica izložbe
-Ova je izložba prvobitno je bila otvorena 2017. godine u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, a prikazuje više od 700 primjeraka danjih i noćnih leptira isključivo iz Dubrovačko-neretvanske županije – kazala je Čučević.

Uz brojne građane, otvorenju izložbe nazočio je i gradonačelnik Zoran Gregurović koji nije krio zadovoljstvo što je Krapina ugostila ovako posebnu izložbu.


-Iznimno mi je drago što se i naš muzej povezao s muzejem iz Dubrovnika, da je i tu otvorena suradnja jer i Krapinu i Dubrovnik krasi bogata povijest i imaju kulturnu i povijesnu nit koja ih veže – rekao je Gregurović.


Gradonačelnik je ujedno najavio i nastavak suradnje dvaju muzeja, a idući će put domaćini biti Dubrovčani.