Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Gradonačenik Gregurović: Važno je da djeca znaju istinu i da uvijek mogu ponosno u oči pogledati svakog hrvatskog branitelja

Doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu nemjerljiv je, a mnogi su od hrabrih hrvatskih boraca na oltar domovine položili ono najvrjednije što su imali – svoje živote.
Među poginulim hrvatskim braniteljima i dva su zagorska viteza Ivan Krepelnik i Stjepan Haramina u čiju je čast u petak kod Područne škole Šemnica svečano otvorena spomen-ploča, kao vječni podsjetnik na njih i njihovu žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Ivica Krepelnik rođen je 12. rujna 1969. godine u Donjoj Šemnici, gdje je završio osnovnu školu. Kad je počela agresija na Republiku Hrvatsku u Domovinski rat se uključio dragovoljno 1991. godine u 1.GBR Tigrovi. S postrojbom je prošao sva ratišta, bio je hrabar i odvažan borac, cijenjen u postrojbi, a nagrađen je činom časnički namjesnik. Izvršavajući borbene zadaće u obrani Okučana, Krepelnik je poginuo 5. rujna 1991. godine.
Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana. Sahranjen je na mjesnom groblju u Svetom Križu Začretju uz vojne počasti.

Stjepan Haramina rođen je 14. siječnja 1967. godine u Krapini, a i on je završio osnovnu školu je završio u Donjoj Šemnici. Kao dragovoljac, u Domovinski rat uključio se 1991. godine u 1.GBR Tigrovi s kojom sudjeluje na svim njenim bojištima, a u posljednjim herojskim borbama za obranu grada Vukovara bio je teško ranjen i od posljedica ranjavanja preminuo 24.studenoga 1991. godine. Nakon pada grada Vukovara gubi mu se svaki trag, a 1997. godine pronađeni su njegovi posmrtni ostatci.
Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan činom časničkog namjesnika, Spomenicom Domovinskog rata, redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana s pozlaćenim pleterom. Sahranjen je na mjesnom groblju u Mihovljanu uz vojne počasti.
Na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Šemnica, spomen-ploču podigli su mještani Donje Šemnice. Velik doprinos dala je i tvrtka Graditeljstvo Merkaš – ova spomen-ploča doslovno je njihovih ruku djelo. Spomen-ploču blagoslovio je prečasni Stjepan Prugovečki, župnik i dekan Župe Mihovljan.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je najveća vrijednost ove spomen ploče ta što inicijativa nije došla od strane udruga i institucija već samih Šemničarki i Šemničara, prijatelja i suboraca.

-Drago mi je da je ova ploča postavljena upravo ovdje u dvorištu ove škole koju su pohađala ova dva branitelja. Kako vrijeme prolazi vrlo brzo zaboravljamo neke stvari i one mlađe generacije koje dolaze, koje nisu osjetile što je to bio Domovinski rat neće imati osjećaj što je sve trebalo dati i na koji način se trebalo žrtvovati za domovinu. Zato je ovo jako bitno, jer tako sjećanje neće blijediti. Važno je da je ovdje pokraj škole da učenici i djeca uče što se dogodilo, da znaju istinu i da uvijek mogu ponosno u oči pogledati svakog hrvatskog branitelja – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Nevenka Benić iz Ministarstva branitelja istaknula je nemjerljiv doprinos Zagoraca u obrani Republike Hrvatske, njih više od 11 000 među kojima su i Tigrovi Ivica i Stjepan.

-Vele da jednom Tigar, zauvijek Tigar. Sigurna sam da će upravo ova dva Tigra ovdje ispred osnovne škole koju su pohađali čuvati ne samo vrijednosti Domovinskog rata, ne samo sjećanje na njih i njihovu hrabrost, požrtvovnost, domoljublje i sve ono što je oduvijek krasilo Zagorce nego i promicati tu ljubav prema domovini na mlade generacije – poručila je Benić te pozvala učenike šemničke škole da se uključe u projekt pisanja kratkih priča na temu Domovinskog rata koje provodi Ministarstvo i tako promiču istinu o ratnom putu svih onih koji su dali svoj život, zdravlje i mladost za slobodu koju danas uživamo poput Ivan Krepelnika i Stjepana Haramine.

Gabrijel Kosalec, predsjednik HVIDRA-e Krapina prilikom otkrivanja spomen ploče naglasio je kako su ova dvojica zagorskih vitezova za Lijepu našu dali ono najvrijednije što su imali, svoje živote i kako je važno to sačuvati od zaborava.

Vrijedi spomenuti i da mještani Donje Šemnice iznimno cijene svoje vitezove i ove godine se po 8. put održava memorijalni malonogometni turnir „2 viteza domovine“. Sredstva prikupljena na prošlogodišnjem turniru bila su usmjerena za podizanje ovog spomenika.

Velik doprinos i financijski i izvedbeno, ovom je projektu dala tvrtka Graditeljstvo Merkaš koja je i izradila spomen-ploču, a svojim su dobrovoljnim prilozima gradnju pomogli Grad Krapina, Europe Employmend d.o.o., Kuhta mont d.o.o., Požgaj promet doo, Elektro Tušek, MTP Horvat, NTL, IN Caffe, G.R. Hrvoj d.o.o., Kramberger, Ptimont-Mart, Graditeljstvo GP, DLB, NK Varaždin, HM Projekt, MS. Inter-art završni radovi d.o.o., Grafo Grafički obrt, Zemljani radovi u graditeljstvu i autoprijevozu, FDM pjeskarenje, Sinković projekt i OPG Merkaš.