Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Nakon devet hrvatskih gradova, euro je doputovao i u Krapinu. Riječ je o edukativnoj i informativnoj putujućoj izložbi „Euro na kotačima” na kojoj će svi građani moći dobiti potrebne informacije i odgovore na sva pitanja vezana uz uvođenje eura, a Krapinčani i Krapinčanke ju mogu posjetiti do danas do 15 sati, kod FINE (Ulica Frana Galovića).

Ovaj edukativni projekt u sklopu informativne kampanje o zamjeni hrvatske kune eurom zajednički provode Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka, a zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek pojasnila je kako je izložbu dosad posjetilo više od 8 tisuća ljudi.

-S obzirom da je riječ o suvremenoj, interaktivnoj izložbi, dojmovi posjetitelja svih uzrasta su dobri. Izložba je dio informativne, edukativne kampanje, a cilj nije uvjeriti ljude da je euro dobar za Hrvatsku, već da građani dobe dobiju dodatne, korisne informacije o uvođenju eura – rekla je Švaljek.

Primjerice, izložba ih uči kako se snaći u trgovinama i naviknuti se na nove cijene koje će od 1. siječnja biti drugačije nego dosad.

-Podučavamo ljude da je zamjena kune eurom najjednostavnija, najbezbolnija i potpuno besplatna, ako polože svoje kune na račune i tada se kunski računi automatizmom pretvaraju u eure 1. siječnja – kazala je Švaljek.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović poručio je kako je ova izložba izuzetno bitna, pogotovo za najmlađe jer svaka promjena sa sobom nosi i nepoznanice, izazove i određene strepnje. Naglasio je i kako će uvođenje eura uvelike olakšati poslovanje.

-Nedavno sam bio na sastanku s gospodarstvenicima s ovog područja, a znamo da je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske gospodarstvo izuzetno jako i izvozno orijentirano, koji su oduševljeni uvođenjem eura jer će njima biti puno lakše poslovati. Bit će manje rizika, kad je riječ o tečajnim razlikama i prvenstveno za ovaj gospodarski kraj to je jako bitno – rekao je Gregurović pozvavši građane da posjete izložbu, postave pitanja i dobe potrebne informacije.

Izložbu je u srijedu, zajedno sa zamjenicom guvernera Hrvatske narodne banke i gradonačelnikom Gregurovićem posjetila i dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Krapinčanka Sanja Mališ koja je istaknula kako je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku.

-Sretni smo što su naši studenti mogli iz prve ruke dobiti dodatne informacije koje se tiču praktične primjene eura u našim uvjetima. Posjetili smo ovu izložbu koja je predstavljena na interaktivan način i prilagođena je svim dobnim uzrastima i sigurna sam da će svi građani dobiti korisne informacije – rekla je Mališ.

Adrijan Poznić, student Ekonomskog fakulteta, ujedno i edukator ove izložbe objasnio je da čak 90 posto građana nema nikakvih strahova od uvođenja eura, a najčešća pitanja građana tiču se plaćanja kovanicama. Naime, građane u velikoj mjeri zanima mogu li kovanicama na kojima su nacionalni motivi plaćati u drugim državama Europske unije, a jedno od češćih pitanja je i što će se dogoditi ako ne stignu zamijeniti sve novčanice na vrijeme.

- Da, može se s kovanicama plaćati bilo gdje, a u slučaju da ne stignu zamijeniti sve novčanice na vrijeme, u HNB-u se mogu zamijeniti u neograničenom roku – objasnio je Poznić.

Kako je kazala zamjenica guvernera HNB-a Švaljek, prednosti uvođenja eura su brojne, a jedna od najvažnijih je nestanak valutnog rizika što je vrlo bitna novina za gospodarstvenike, osobito one koji uvoze iz zemalja Eurozone ili u njih izvoze. Hrvatskoj uvođenjem eura raste kreditni rejting, postaje atraktivnija investitorima, ali i turistima koji više neće imati mjenjačkih troškova, kao ni Hrvati kada odu u druge države Eurozone.

S njom se složio i gradonačelnik Gregurović koji je istaknuo da iako je pred njima izazovan posao pripreme proračuna za iduću godinu, svjesni su svih pozitivnih stvari koje sa sobom nosi euro.

- U ovom trenutku to je jako puno posla, posebno za naše odjele financija koji moraju to sve ukalkulirati, i proračunske korisnike koji su sastavni dio proračuna. U ovoj godini kada se proračuni pripremaju, nikome nije lako, no siguran sam da iduće godine kada prođemo ove početke muke. kada će proračun biti u potpunosti u eurima, kada se naviknemo i kada ćemo imati onaj osjećaj koliko će nešto iznositi u eurima, sigurno biti puno lakše – zaključio je gradonačelnik.