Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Da se u Krapini vrijeme mjeri od festivala do festivala već je dobro poznato, a slavljenički dan u srcu kajkavštine dodatno je uveličalo potpisivanje sporazuma o suradnji između Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i šest lokalnih radijskih postaja. Time će se najpoznatiji krapinski festival, Tjedan kajkavske kulture i kajkavska popevka dodatno promovirati diljem Zagorja.

Naime, na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina, Zagorskom radiju, Radiju Stubica, Radiju Novi Marof, Radiju Sjeverni FM i Radiju Marija Bistrica orit će se kajkavske popevke što će sasvim sigurno dovesti do veće prepoznatljivosti krapinskog festivala.

Budući da je sporazum potpisan u utorak, na sam Dan Grada Krapine, gradonačelnik Zoran Gregurović poručio je kako je potpisivanje ovog sporazuma Gradu najljepši poklon za njegov 829. rođendan.

-Ja uvijek velim da se vrijeme mjeri od festivala do festivala, od novog leta do starog leta tako da postoje dva razdoblja u godini kad je kod nas u Krapini posebno svečano. To je za vrijeme Festivala i za Dan Grada – rekao je Gregurović istaknuvši zadovoljstvo što će se pjesme s krapinskog festivala vrtjeti na radio postajama diljem Zagorja.

Neki od hitova puštani su i na svečanoj sjednici povodom Dana Grada, pa je gradonačelnik Gregurović naglasio kako ih je velik broj ljudi već prepoznao.

Zamjenik gradonačelnika Ivica Hršak poručio je kako je ovakva suradnja potrebna da bi se Festival podigao na razinu kakva je nekada bila.

-Moja mantra je kao što je rekao gradonačelnik, ako će se pjesme puštati prije će sjesti u uho, a nakon toga će biti i slušane te će se za festival pojaviti i veći interes. To će vrlo vjerojatno dovesti do većeg broja prijava na natječaj što će poboljšati kvalitetu tekstova i same melodije – kazao je Hršak istaknuvši kako će se Grad Krapina truditi dovesti jaka imena na Festival kako bi on bio još jači i prepoznatljiviji.

Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina zahvalio je zamjeniku gradonačelnika koji se posebno aktivirao oko promocije Festivala i suradnje s radijima.

-Kajkavština je daleko šira od Zagorja, ona je i Fužinama, ona je skroz do Rijeke... Imamo jednu ozbiljnu širinu i vi kad gledate koliko je toga kajkavskog područja izvorno, to je skoro polovica stanovništva Hrvatske. Ono što mi moramo napraviti svi zajedno, mi koji proizvodimo te popevke i vi koji to možete emitirati i širiti ih među ljudima je nešto što je naša moralna obaveza – rekao je Novina.

Naglasio je kako će „kaj” živjeti tako dugo dok ga oni žive i dok ga proizvode, odnosno emitiraju.

-Ako svi zajedno dišemo u tom smjeru ili guramo kola uzbrdo, ali smo svi zajedno onda će se dogoditi čudo i vratit ćemo to na ono što je bilo nekad. Vremena su se promijenila, nije to više da se čekaju festivali kako bi se promovirale nekakve pjesme. Danas živimo u dobu interneta i tehnologije, a ja sam siguran da s tim kajkavskim jezikom koji je toliko dobar, toliko nježan, koji može iskazati ljubav, sreću s nečim kaj je netko nekad doživio od djetinjstva možemo napraviti sjajnu stvar – zaključio je Novina.