Kao uvertira Uskrsnom sajmu u Krapini u četvrtak je u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj Krapina predstavljen projekt "Tradicija na suvremen način". Riječ je o projektu koji kroz brojne aktivnosti i radionice izrade zdravih muffina, ukrašavanja pisanica, izrade uskrsnih čestitki od recikliranog papira te prigodna predavanja nastoji promovirati Uskrs u Zagorju na pomalo drugačiji, suvremen način prilagođen vremenu u kojem živimo.
Tom prigodom krapinske su osnovnoškolce posjetili učenici Srednje škole Pregrada i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koje su i same uključene u projekt.
- Danas je veseli dan u našoj školi, budući da naši učenici 4. razreda imaju priliku sa srednjoškolcima sudjelovati u brojnim aktivnostima. Naime, mi se uvijek rado uključujemo u sve aktivnosti koje možemo, a ovo je zaista jedan hvalevrijedan projekt srednjih škola u našem susjedstvu tako da smo tu suradnju svesredno prihvatili - naglasila je ravnateljica Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina, Vlatka Družinec.
Kako je pak objasnila Magdalena Škreblin, učenica 4. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, smjer industrijski dizajn na radionicama su zajedno s osnovnoškolcima oslikavali pisanice na moderan način, tradicionalnim motivima.
- Jako nam je zabavno, koristimo sprejeve, dakle modernu tehniku. Sprejevi su danas dosta zastupljeni u umjetnosti, ali najčešće se koriste kroz vandalizam i onečišćavanje te uništavanje imovine, a mi pokazujemo da se mogu koristiti na jako lijep način - rekla je učenica Magdalena.
Podršku projektu pružila je i Turistička zajednica Grada Krapine, čija je direktorica, Nedeljka Vodolšak istaknula kako je ove godine, jedna od komponenti manifestacije "Vuzem u Krapini" suradnja sa srednjim školama iz Zaboka i Pregrade kroz projekt koji spaja tradicionalno na suvremen način.
- Prva od tih radionica svakako su radionice kojima najmlađima želimo na jedan interesantan način pokazati kako tradicija može biti interesantna kroz kuhanje, umjetnost i kroz različite vidove prodaje. Naime, 1. travnja će učenici sve ono što naprave kroz ove radionice moći pokazati i prodati na prvom Vuzmenom sajmu u Parku Matice hrvatske u Krapini, na kojem će u prigodnom programu sudjelovati različite dječje skupine, različiti performansi te će na kraju biti održan koncert Mije Dimišić.