Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja - ITU mehanizam za provedbui aktivnosti održivog urbanog razvoja, odnosno mogućnosti koje taj mehanizam pruža gradovima i općinama kao urbanim središtima, bile su najvažnije teme o kojima su u četvrtak u Krapini razgovarali domaćin – gradonačelnik Zoran Gregurović i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.
Naime, u utorak će u Zagrebu biti dodijeljene odluke o financiranju novih ITU gradova i urbanih područja, a na toj je listi po prvi put od ove godine i Grad Krapina koji je, istaknuto je, napravio sve potrebne korake u ne maloj proceduri koja traje više od godinu dana.
Ministar Erlić objasnio je da ITU mehanizam s jedne strane omogućuje da se od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Europskih fondova dobije alokacija sredstava, upravo za grad i urbano područje, koja se troše i kanaliziraju prema projektima za koje Grad i urbano područje zajedno s općinama smatraju da su prioriteti. Naglasio je da je riječ o jedinstvenom pristupu unutar fondova EU te da će Grad Krapina po prvi put od ove godine službeno moći sudjelovati u novom mehanizmu i ostvariti kroz njega prava za financiranje svojih projekata, što će im dati novi, dodatni podstrek.
Da jedinice lokalne samouprave imaju velika očekivanja od financijske perspektive Europske unije 2021. - 2027., istaknuo je gradonačelnik Gregurović.
- Naravno, svi smo svjesni da naši fiskalni kapaciteti nisu takvi da bi mogli „ići grlom u jagode” i krenuti projektirati sve što mislimo da bi trebalo, nego ćemo se orijentirani na one najbitnije stvari koje se planiraju u perspektivi koja je ispred nas. Tema ITU mehanizma je za Krapinu i nama susjedne općine iznimno važna. Grad Krapina i naše susjedne općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj ušli su u ITU mehanizam, sukladno smjernicama Ministarstva regionalnog razvoja i pokrenuli potrebne procedure, od izrade Strategije razvoja urbanog područja i baze projekata koje ćemo morati svesti u manje okvire – kazao je Gregurović naglasivši da je na prvoj listi bilo čak 30-ak projekata.
Gradu Krapini i susjednim općinama za provedbu projekata u sklopu ITU mehanizma namijenjeno je 13,5 milijuna kuna.
- Možda se nekome to ne čini mnogo, ali to je 13,5 milijuna eura, odnosno 100 milijuna kuna više nego što smo imali do sada i toga moramo biti svjesni. U razdoblju koje je pred nama to će nam sigurno biti vrlo bitno i jedna od najznačajnijih sastavnica onoga što mi ovdje želimo napraviti. Naravno, javljat ćemo se i na druge natječaje s projektima koji su nam bitni, kao što je NPO, odnosno dječji vrtići – istaknuo je Gregurović.
Dodao je da se Grad Krapina, kada je riječ o ITU području, fokusirao na nekoliko bitnih sastavnica i projekata, uz napomenuti da to moraju biti projekti koji imaju utjecaj na cijelo ITU područje te koji su multifunkcionalni.
-Jedna od najvažnijih stvari nam je Sportsko-rekreacijski centar u Podgori koji nije vezan samo uz sport, nego i uz turizam i niz drugih sadržaja. Tu je i uređenje središnjeg gradskog parka, Srednja škola Krapina, naša Gradska knjižnica, Pučko otvoreno učilište, kino i sud, sve ustanove koje koriste ne samo građani sa spomenutih općina, nego i puno šire. Razmišljamo i o izgradnji vatrogasnog centra i nizu drugih projekata i morat ćemo odlučiti koje ćemo projekte odrediti kao strateške za naš ITU plan – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Ministar zadovoljan dosad odrađenim pripremama
- Operativno smo danas s gradonačelnikom i načelnicima općina prošli njihove planove, vidjeli koji su im projekti najvažniji, što je od toga moguće sada staviti u plan, kako bi bili spremni za drugu fazu, odnosno potpis sporazuma do ljeta, nakon čega slijedi faza provedbe projekata. To je jedan od instrumenata, ali jako važan, koji će Krapini dati dodatnu, urbanu dimenziju – kazao je ministar Erlić.
Pojasnio je da je riječ o urbanom instrumentu kojim se urbaniziraju svi krajevi Hrvatske, putem gradova – središta županija, a ulagat će se u prometnice, u bolje povezivanje urbanog područja, u kulturnu baštinu, sportske objekte...
- Kao ministarstvo nećemo stati na ITU mehanizmu, već idemo dalje s drugim natječajima. Ovdje u okolici Krapine, ne samo u gradu, postoji niz općina koje spadaju u kategoriju potpomognutih brdsko-planinskih i koristim priliku da najavim natječaje koji će ići i za te općine jer smo po prvi put od ove godine uspjeli vezati EU fondove za ta područja i pred tim su općinama nikad veće prilike – rekao je Erlić pohvalivši sve ono što su dosad odradili gradonačelnik Gregurović i njegovi suradnici.
- Ne sumnjam da će ovdje rezultati biti dobri jer smo vidjeli da je Strategija spremna i projekti već pripremljeni, za razliku od nekih područja ovdje se dosta ulagalo u to da se dokumenti pripremi jer bez njih ni ne možete biti konkurentni za natječaj projekte EU fondova – zaključio je ministar Erlić.
Spomenimo i kako je za 22 grada ITU urbana središta, među kojima je i Krapina, osigurano 680 milijuna eura, a ITU mehanizam se koristi u perspektivi 2021.-2027. i u tom se razdoblju projekti moraju realizirati.