Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Grad Krapina i ove je godine osigurao proračunska sredstva za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji s područja grada te osigurao sredstva za sufinanciranje najma stana.

Grad će u utorak objaviti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u 2023. godini, za čije potrebe je u gradskom proračunu osigurano 66.365,00 eura. Za sami javni poziv poziv osigurano je 58.110,00 eura.

- To je javni poziv koji ide već treću godinu. Ona razlika od ukupnog iznosa koji je osiguran u Proračunu Grada Krapine je za one koji su prijašnjih godina ostvarili pravo za sufinanciranje kamate na stambene kredite, koji se sufinanciraju pet godina – rekao je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.

U okviru poziva sufinanciranje će biti moguće kroz četiri mjere. Prva se odnosi na sufinanciranje gradnje obiteljske kuće u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, najviše do 4.645,30 eura (35 tisuća kuna), dok se druga mjera odnosi na sufinanciranje kupnje obiteljske kuće odnosno stana u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, najviše do 4.645,30 eura.

Treća mjera odnosi se na sufinanciranje stambenih kredita za kupnju ili gradnju prve nekretnine ili rekonstrukciju obiteljske kuće kojom se osigurava novi prostor u iznosu do 50 posto kamate za odobrene stambene kredite, odnosno u maksimalnom iznosu do 99,54 eura (750 kuna) mjesečno za maksimalno 5 godina otplate kredita.

Posljednja mjera odnosi se na financijsku pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi prostor u iznosu do 50 posto prihvaljitivih troškova, a maksimalno u visini od 2.654,46 eura (20 tisuća kuna).

- Prve dvije godine bio je zadovoljavajući odaziv svih onih koji su bili zainteresirani, stoga vjerujem da će tako biti i ove godine. Javni će poziv biti otvoren sve do kraja listopada ove godine ili do iskorištenja sredstava, s time da želim naglasiti da ćemo, ako će biti više zahtjeva, povećati sredstva u proračunu – najavio je gradonačelnik Gregurović.

Nakon uspješne prijave na Pilot projekt javni poziv jedinicama lokalne samouprave za financijsku potporu usmjerenu na sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini, kojeg je objavio Središnji državni ured za demografiju i mlade, Gradu Krapini dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 19.440,00 eura.

Radi se o dodatnoj pomoći mladim obiteljima i mladim osobama na području grada Krapine, a na javni poziv moći će se javiti mlade obitelji s djecom, za koje potpora iznosu 180 eura, te mlade obitelji bez djece i mlade osobe za koje potpora iznosi 120 eura.

Kako je istaknuo gradonačelnik Gregurović, to je poziv za sufinanciranje stanarine onih koji su u najmu. Potpora traje 12 mjeseci, od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine, i u potpunosti je osigurana od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Ujedno je dodao kako su i svi uvjeti propisani od strane Središnjeg ureda.

- Mi koji smo više na terenu smo istaknuli da će tu biti možda više zahtjeva koji nisu direktno usklađeni sa onim što je Središnji ured propisao, no to je Pilot projekt koji tek kreće i on će se s vremenom dorađivati. Mislim da je to jedna doista dobra mjera, pogotovo za one koji nemaju mogućnost da si riješe stambeno pitanje već su podstanari – rekao je gradonačelnik te dodao kako će se svaki zahtjev posebno gledati.