Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u četvrtak radnom uvođenju izvođača radova na 3. fazi projekta izgradnje spojne ceste Krapina – Zabok, na samom početku zahvata u Lepajcima. Treća je faza ceste duljine 3,4 kilometara, a vrijednost radova je 6,5 milijuna eura.

Uz Butkovića, uvođenju izvođača radova nazočili su predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Zahvalivši Hrvatskim cestama, Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini na suradnji, Butković je rekao da su svi zajedno, u dobroj sinergiji, došli u fazu u kojoj će se cesta završiti.

-Drago mi je da smo svugdje u Hrvatskoj, kada govorim o Hrvatskim cestama, prisutni u obnovi i gradnji državnih cesta. Na tome čestitam predsjedniku uprave Hrvatskih cesta Škoriću i njegovim suradnicima, zahvaljujem županu Kolaru i gradonačelniku Greguroviću. Gradonačelnik se žestoko zalagao, stalno me zvao kad će ova cesta krenuti, ali trebalo je čekati sve procedure i natječaje. Župan je zatražio da se sastanemo, pa da vidimo koje su još potrebe za prometnom infrastrukturom ovdje i odredit ćemo prioritete – rekao je Butković.

Ministar je podsjetio na veliki zajam za obnovu željeznice u iznosu od 900 milijuna eura.

-Nadam se da će sredinom studenoga, budući da je ugovorena i ta dionica, krenuti obnova pruge Krapina - Zabok ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura. Izabran je izvođač koji je vrlo dobar pa ćemo paralelno s ovom cestom, obnoviti i prugu – najavio je Oleg Butković.

Škorić je istaknuo da će za 12 mjeseci koliki je rok za završetak ovih radova, u cijelosti izgraditi cestu od Zaboka do Krapine.

-Ova cesta ima iznimno veliko značenje za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije jer je uglavnom poduzetnička zona duž ove ceste i veselimo se što ćemo tako dati doprinos razvitku gospodarstva, ne samo Krapinsko-zagorske županije, nego i šireg okruženja – kazao je Škorić.

Spomenuo je i nastavak izgradnje brze ceste, odnosno dionicu od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, kao i sanaciju ceste D24 koja je, naglasio je, u iznimno lošem stanju.
-Nadam se da ćemo oba natječaja raspisati do kraja godine i vrlo brzo riješiti i te probleme – rekao je Škorić.

Gradonačelnik Gregurović podsjetio je da je lokalna cesta koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta od Zaboka prema Krapini postala državna cesta naglasivši da iz aspekta sigurnosti i svih drugih segmenata to nije bilo rješenje koje je bilo održivo.

-Ova je spojna cesta bila uistinu nužnost. Samim tim što kreću radovi sigurno će puno toga biti riješeno jer kad gledamo ovu usku kotlinu i kad se dogodilo nešto na autocesti, kompletni promet je preusmjeren kroz jednu cestu koja postoji u ovoj kotlini. Stoga je ovo izuzetno važno.
S druge strane, moramo gledati da je spojnica Veliko Trgovišće – Zabok – Začretje - Krapina, dalje prema Đurmancu i Humu na Sutli gospodarski najjača spojnica u Krapinsko-zagorskoj županiji, gospodarska žila kucavica, tako da će ova cesta donijeti jako puno – rekao je Gregurović.

Gradonačelnik je istaknuo kako mu je posebno drago što je najavljena rekonstrukcija pruge od Zaboka do Krapine, što će puno značiti za radnike koji putuju vlakom na posao, kao i za učenike i studente.

- Uskoro se očekuje raspisivanje natječaja za rekonstrukciju državne ceste D74 na dionici od Žutnice do Gorjaka koja je u izuzetno lošem stanju i koja će puno značiti ne samo svim stanovnicima tog kraja, nego i onima u općini Jesenje, ali i stanovnicima Varaždinske županije jer znamo da dio stanovništva Lepoglave i Ivanca koji ide prema zapadnom dijelu Zagreba, ide prema Krapini na autocestu prema Zagrebu - rekao je Gregurović.

Zahvalio je ministru Butkoviću te Škoriću iz HC-a s kojima se, naglasio je, uvijek može pronaći rješenje problema na koji ukazuju, između ostalog i na izgradnju kružnog toka u Velikoj Vesi kod „Ruke” - crnu točku u prometu na kojoj su se praktički na tjednoj bazi događale prometne nezgode, a koja je nakon 15-ak godina konačno riješena.

Župan Kolar istaknuo je kako izgradnja spojne ceste Krapina – Zabok Krapinsko-zagorskoj županiji donosi dobro s tri aspekta: sigurnosti prometa, razvoja gospodarske zone te ukupnog razvitka područja na koje dolazi jer promet roba usluga i ljudi diže na višu razinu.

U društvu svojih domaćina, ministar Butković obišao je i novoizgrađeni kružni tok u Velikoj Vesi, izrazivši zadovoljstvo što je prometovanje tim dijelom sada sigurnije, lakše i bolje.

Spojna cesta Kr Zb 3