Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u Krapini je ove godine posebno svečan – slavi se Dan grada i Župe sv. Nikole biskupa, kao i 830 godina od prvog spomena prijestolnice kajkavske kulture.
Mnoge narodne priče čuvaju nizine i uzvisine Krapine, koja je živo svjedočanstvo otpornosti ljudskog duha, gdje prošlost i sadašnjost postoje u skladnom plesu života. Grada, u kojem se isprepliće mistično sa svjetovnim, gdje još uvijek postoje legende koje su toliko žive. Ulice, svaka sa svojim karakterom i šarmom, kao da odzvanjaju smijehom i pobjedama davnih generacija. I doista, iako ih ne vidimo, one su prisutne u svakom kutku i svakoj pukotini.
Teško je stoga odoljeti legendi o tri brata, Čehu, Lehu i Mehu, koji su živjeli na tri brežuljka, u gradovima Krapina, Psar i Šabac. Prema predaji, Krapinu su učinili kolijevkom Slavenskih naroda i u svaku od zemalja, bježeći od osvete Rimljana, odnijeli dašak grada, koji je kao takav zapisan već 830 godina - uvod je u bogatu povijest i tradiciju Krapine koja obilježava 830 godina prvog spomena Grada.
A obilježavanje je počelo već u jutarnjim satima kada je izaslanstvo Grada Krapine položilo vijence i zapalilo svijeće ispred središnjega križa na gradskom groblju, u spomen na sve preminule sugrađane, nakon čega je služena sveta misa u župnoj crkvi.
Središnji dio proslave bit će svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Krapine koja će se, tradicionalno, održati u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a uz brojne uzvanike i goste sjednici će nazočiti i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.