Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, dovršio je projekte izgradnje optičke infrastrukture na području Krapine, Murskog Središća i Zaprešića te pripadajućih okolnih općina. Realizacijom projekata koji se provode sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, na ovim će se područjima unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje. Istovremeno, velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Prije gotovo četiri godine Hrvatski Telekom je potpisao sporazume o partnerstvu u provedbi 13 projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Tijekom ovog perioda naišli smo na mnogo izazova u realizaciji od pandemije covida, rata u Ukrajini, poremećaju dobavnih lanaca i vremenskih nepogoda. Današnjim predstavljanjem prva tri realizirana projekta dokazujemo našu predanost povezivanju svih u Hrvatskoj s prilikama koje donosi digitalizacija. Ovim projektom ćemo značajno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjete za daljnji gospodarski rast“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj je 7,89 milijuna eura, od čega je HT ulaže 4,97 milijuna eura, dok je ostatak od 2,92 milijuna eura sufinanciran od EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 10.338 potencijalnih korisnika.

Grad Krapina ove godine slavi svoj 830. rođendan. Kroz sva stoljeća svoje duge i bogate povijesti, Krapina je bila značajno gospodarsko središte ovog dijela Hrvatskog zagorja, što se nastavilo i danas. Realizacijom projekta Brzog interneta osigurala se njegova dostupnost prema svim naseljima na području Grada Krapine i susjednih općina (Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj). Iako ovaj projekt nije golim okom vidljiv, njegov značaj je izuzetno velik. Gotovo svi aspekti poslovanja, pa i svakodnevnog života, danas su bez tehnologije pa samim time i interneta nezamislivi. Sam projekt brzog interneta za područje bivše općine Krapina vrijedan je oko 60 milijuna kuna, odnosno oko 7,9 milijuna eura. Projekt se financira iz EU fondova te sredstvima Hrvatskog Telekoma, stoga zahvaljujem tvrtki HT što je realizirala navedeni projekt ovdje kod nas kao i tvrtki Ericsson Nikola Tesla koja je glavni izvođač. Ovakvim projektom šire krapinsko područje svrstava se uz bok modernih, pametnih gradova“, izjavio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović

Next Generation Access – NGA mreža koju je Hrvatski Telekom izgradio u sklopu ovog projekta je otvorena, što znači da svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imaju otvoren pristup mrežama te, isto kao i HT, mogu nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Obzirom da je prema pravilima poziva projekt obuhvaćao tzv. „bijele adrese“, prema dogovoru s predstavnicima tvrtke HT, sljedeće godine planira se nastavak postave priključaka prema svima koji za to iskažu interes te nastavak izgradnje optičke mreže na tzv. „sivim adresama“ koje nisu bile obuhvaćene projektom.