Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Grad Krapina ponovno je pokazao koliko mu je stalo do mladih i to u nedjelju dodjelom ukupno 25 učeničkih i studentskih stipendija.

Ove godine raspisan je natječaj za 15 studentskih stipendija te 10 učeničkih stipendija za koje je Grad u proračunu osigurao 70 tisuća eura, što je za 4 400 eura više nego 2022. godine. U Proračunu je ujedno osigurano i 3 500 eura za jednokratne novčane potpore učenicima i studentima.

Stipendije su dodijeljene u tri kategorije - socijalni kriterij, kriterij uspješnosti te kriterij deficitarno zanimanje, a isplaćuju se za cijelo vrijeme redovnog školovanja, osim stipendija po kriteriju uspješnosti koje se dodjeljuju samo za akademsku godinu u kojoj su dodijeljene.

Sa ugovorima sklopljenima u nedjelju, Grad Krapina tako u novu proračunsku godinu ulazi sa ukupno 69 stipendista.

Kako je istaknuo predsjednik Gradskog vijeća, Mladen Gregurović, ove su godine stipendije povećane.

- Svake godine imamo običaj podijeliti stipendije našim studentima i učenicima srednjih škola. Na taj način potičemo djecu našega grada na pomoć pri učenju. Nadam se da će se nakon završenog školovanja vratiti u Krapinu i obogatiti ovaj grad svojim znanjem. Ove smo godine malo povećali stipendije i kada gledamo od 2013. godine kada su bile 34 500 eura, možemo reći da smo i poduplali stipendije - rekao je Gregurović.

Ovoga puta studentske stipendije po socijalnom kriteriju i kriteriju deficitarno zanimanje iznose 100 eura, dok stipendije po kriteriju uspješnosti iznose 135 eura. Učeničke stipendije iznose 50 eura.

Jedna od stipendistica je i Stella Kašić koja je istaknula kako je vrlo zahvalna na stipendiji s obzirom na to da je student za vrijeme inflacije, dok je Dora Strmečki, učenica Srednje škole Pregrada istaknula kako joj ova stipendija mnogo znači.

- Ovu ću stipendiju potrošiti na neke knjige i potrepštine - rekla je Dora.