Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Besplatnim pozivom na broj 112 u svih 27 država članica Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi - policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, a prema potrebi angažiraju se i drugi nadležni sudionici i operativne snage sustava civilne zaštite.

Već devet država članica EU postavilo je broj 112 kao jedini broj za pristup hitnim službama. Izvan Europske unije, broj 112 koristi još 11 država u Europi i svijetu. U EU broj 112 uveden je 1991., a u Republici Hrvatskoj 11. veljače 2005. godine.

Županijski centar 112 Krapina u prošloj godini zaprimio je 28.526 poziva što je u odnosu na 2022. godinu za gotovo 4.000 poziva više. Kako bi djelatnicima Centra čestitao njihov dan i zahvalio im na svemu što rade, u ponedjeljak je Centar posjetio gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović.

Gradonačelnika je dočekao Miro Klasiček, voditelj Službe civilne zaštite Krapina koji je istaknuo da je prošla godina bila vrlo dinamična, prvenstveno zbog vremenskih nepogoda.

- Imali smo već u siječnju snježnih padalina koje su nam izazvale dosta problema. Zaprimljeno je dosta poziva ljudi koji su dojavljivali pad drveća na prometnice ili električne vodove, a probleme je u više navrata stvarao i vjetar. U svibnju smo imali obilne padaline koje su uzrokovale otvaranje mnogih klizišta. Zbog svega toga, u posjet našoj županiji stigao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je održao radnu sjednicu sa županom i žurnim službama te istaknuo zadovoljstvo radom žurnih službi. Olujno nevrijeme nam se dogodilo kasnije i u srpnju i u kolovozu i to sve je trajalo do listopada kada smo imali tuču koja je poharala dijelove Gornje i Donje Stubice i Kraljevec na Sutli – rekao je Klasiček.

Dodao je da je 2023. godinu obilježilo i uvođenje sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama SRUUK, sustav koji radi na principu SMS poruka, a od značajnijih događaja, koji je srećom dobro završio, spomenuo je požar u Eko-floru, gdje su nakon poziva na broj 112 alarmirane sve žurne službe, među njima i vatrogasci koji su to dobro odradili.

Gradonačelnik Gregurović čestitao je svim djelatnicima Dan broja 112, a kako je rekao, 30 godina je u sustavu civilne zaštite, kao član DVD-a te da se kao gradonačelnik svakodnevno susreće sa sustavom civilne zaštite i žurnih službi.

- Ono što je prije nekoliko desetaka godina bilo normalno, danas se djelovanje žurnih službi proširilo pa npr. vatrogasci više nemaju u nadležnosti samo požare. Kada se dogodi određena havarija ili nesreća, to zahtijeva rad i koordiniranje više različitih službi Civilne zaštite i upravo zato je ovakav broj, koji nije usko specijaliziran samo za određeno područje, izuzetno važan, kako bi se mogle alarmirati sve žurne službe. Kod prometnih nesreća, poplava, otvaranja klizišta i kod potresa, potreban je rad više žurnih službi, stoga je jedinstveni broj 112 izuzetno bitan, ne samo za naše građane, već i za sve one koji dolaze u Hrvatsku - kazao je Gregurović.

Županijski centar 112 Krapina obišla je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je
istaknula veliku važnost postojanja takvog Operativno-komunikacijskog centra kao što je 112 iza kojeg se kriju veliko znanje, stručnost i iskustvo, ali i staloženost potrebna za odgovor na pozive upućene preko broja 112.

Brošura 112

Plakat 112