Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Kontinuirano prateći stanje na tržištu rada i prilagođavajući svoje usluge potrebama korisnika,
Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivni je partner u razvoju poduzetništva i kreiranju konkurentnosti za moderno tržište rada te kroz provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja potiču i usmjeravaju korisnike na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada.

I u ovoj godini HZZ nastavlja s Programom mjera aktivne politike zapošljavanja te programom vaučera s naglaskom na zapošljavanje i obrazovanje za tzv. zelene poslove i ranjive skupine, a promocija mjera koju su organizirali HZZ- Područni ured Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina te Grad Krapina, održana je u ponedjeljak u prostorima HGK ŽK Krapina.

Poslodavci i ostali sudionici imali su priliku neposredno dobiti odgovore na sva operativna pitanja i nejasnoće vezane uz korištenje i dodjelu potpora iz nadležnosti HZZ-a.

Predstojnik krapinskog područnog ureda HZZ-a Goran Vukmanić istaknuo je da su ovogodišnje mjere izdašnije nego lani.

- Proteklih sedam, osam godina iz godine u godinu nastojimo poboljšati i kvalitetu mjera i približiti ih što više našim poslodavcima ovakvim događanjima, kao što su prezentacije mjera. Osim ove u Krapini, planiramo još nekoliko prezentacija na području Krapinsko-zagorske županije, a organizirat ćemo i nekoliko webinara – rekao je Vukmanić.

Dodao je da su mjere namijenjene prije svega nezaposlenim osobama, naročito ranjivim skupinama na tržištu rada, no tu su i mjere namijenjene zaposlenima, posebice u vidu osposobljavanja, obrazovanja i usavršavanja.

- Na području Krapinsko-zagorske županije najviše se koriste potpore za zapošljavanje i za samozapošljavanje, a tu su i mjere za obrazovanje, odnosno vaučeri koji su financijski instrument dodjele javnih sredstava svim osobama koje planiraju ili razmišljaju o usavršavanju i razvoju svoje karijere. Vaučerima im se omogućuju da se doškoluju, naprave prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili usavršavanje na području cijele Republike Hrvatske – naglasio je Vukmanić.

O Programu mjera aktivne politike zapošljavanja govorio je i predsjednik HGK ŽK Krapina, Anđelko Švaljek koji je upozorio na činjenicu da se mjere HZZ-a za zapošljavanje često identificiraju kao naknade za nezaposlene.

- Ovo je daleko više od toga. Odlično je da je i Grad Krapina dao podršku, a mi ćemo se kao Komora potruditi da proširimo djelovanje u tom smjeru, da se što više poduzetnika, ali i što više šire javnosti, upozna s mogućnostima koje su dostupne i koje sigurno mogu pomoći nezaposlenim osobama, ali i onima koji su zaposleni. Potrebna je određena prekvalifikacija jer na ovako dinamičnom tržištu deviza o cjeloživotnom učenju sigurno nije parola, nego je nužnost i potreba – zaključio je Švaljek.

Prezentaciji mjera nazočio je i Zoran Gregurović, gradonačelnik i saborski zastupnik koji je naglasio kako Grad Krapina kontinuirano surađuje i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ali i s Hrvatskom gospodarskom i Obrtničkom komorom i svim dionicima u gospodarstvu.

- S razine Grada Krapine to su fantastične mjere i ovakve su prezentacije iznimno važne, kako bi se dobila prva informacija kuda, na koji način i u kojem smjeru krenuti - izjavio je gradonačelnik.

Kazao je i kako je vidljivo da kroz godinu kontinuirano raste i broj obrta i broj poduzetnika te da je sve više zaposlenih, pa su stoga ovakve mjere, kao što je mjera za samozapošljavanje, itekako dobrodošle.

- Kada se ljudi odluče za otvaranje obrta ili tvrtke, na ovaj način imaju mogućnost nabavke opreme i drugih stvari koje su im u tom prijelomnom i najtežem trenutku na samom početku izuzetno potrebne. Država raznim mjerama, ali i poreznom politikom potiče razvoj gospodarstva, a što se tiče Grada Krapine, mi smo u proteklih nekoliko godina smanjili komunalni doprinos, komunalne naknade nismo mijenjali jako dugo, što jasno pokazuje da nam je cilj rasteretiti gospodarstvo u okviru naših mogućnosti - izjavio je gradonačelnik i saborski zastupnik Gregurović.

KR Prezentacija mjera HZZ 3