Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović s upraviteljem Župe Mihovljan, velečasnim Matijom Vragovićem potpisao je ugovor o sufinanciranju projekata vjerske zajednice u ovoj godini.
Na ovaj Javni poziv se javila župa sv. Mihovila arkanđela Mihovljan, za obnovu kapele sv. Marka Križevčanina u Donjoj Šemnici i Grad je odobrio sredstva u iznosu od 50 tisuća eura.
Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović rekao je kako u administrativnom području grada Krapine djeluje nekoliko župa.
- Jedan dio samog grada pokriva župa Sv. Nikole biskupa, područje Donje Šemnice i gornji dio Donje Šemnice pokriva Župa Mihovljan, donji dio Šemnice pokriva Župa Sveti Križ Začretje. Župa Petrovsko nam na neki način pokriva Škarićevo i Vidovec, a jedan mali dio Škarićevog pokriva Župa Krapinske Toplice. Tako da same administrativne granice grada Krapine ne pokrivaju granice, odnosno područja župa – istaknuo je Gregurović.
Što se tiče ulaganja u objekte vjerskih zajednica, Grad Krapina se svake godine uključuje i pomaže u uređivanju sakralnih objekata koji su uistinu na ponos gradu, ali isto tako koji su ovdje za sve sugrađane.
– Prijašnjih godina značajna sredstva smo uložili i pomogli pri vanjskom i unutarnjem uređenju franjevačkog samostana, odnosno crkve Sv. Nikole, naše župne crkve, kapelice u Polju Krapinskom i u Žutnici – napomenuo je gradonačelnik.
Prije samog potpisivanja ugovora gradonačelnik Gregurović se osvrnuo i na druge natječaje vezane za financiranje udruga koje je ove godine proveo Grad Krapina.
- Imali smo natječaj za poljoprivredu i lovstvo i sklopljeni su ugovori u vrijednosti od 9 tisuća eura, za natječaj za pokroviteljstvo manifestacija i događanja u kulturi sklopljeni su ugovori u iznosu od 5 tisuća eura, za pokroviteljstva i događanja u sportu u iznosu od 11,5 tisuća eura, za udruge u socijalnoj skrbi i zdravstvu 23.950 eura, za udruge u sportu i rekreaciji 9 tisuća eura, te za udruge u kulturi u iznosu od 68 tisuća eura – naglasio je Gregurović.
Velečasni Matija Vragović kazao je kako su se na natječaj javili kao župa, za obnovu kapele sv. Marka Križevčanina.
- To je taj dio Donje Šemnice, gdje se nalazi kapela sv. Marka Križevčanina, za koju je prepoznata potreba za obnovom, na osobit način sanacija vlage, drenaža, hidroizolacija, kompletno unutarnje uređenje te izvana fasada i stolarija, što se tiče energetske učinkovitosti – pojasnio je velečasni Vragović.
Zahvalio je gradonačelniku i cjelokupnom vodstvu Grada na spremnosti i pomoći za ostvarenje ovoga projekta koji je na korist svih sugrađana i župljana, gdje je kapela sv. Marka Križevčanina, mjesto okupljanja na molitvu i svetu misu i središte je duhovnog života tog dijela župe.
Velečasni je dodao kako su prošle godine i proslavili mladu misu velečasnog Sebastijana koji je iz Donje Šemnice.