Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U ponedjeljak 28. kolovoza 2017. godine u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja programa predstojećeg Tjedna kajkavske kulture 2017. Na konferenciji je predstavljen program Tjedna kao i program jubilarnog 25. Zagorskog gospodarskog zbora.
Tjedan kajkavske kulture jedna je od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj koja veliča sveukupno umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja. U sklopu Tjedna održava se 52. Festival kajkavskih popevki prepun mnogih nezaboravnih pjesama koje su postale nesporni dio hrvatske glazbene baštine. U sklopu Tjedna također se održava i tradicionalna gospodarska izložba 25. Zagorski gospodarski zbor Krapina 2017. i to od 7. do 9. rujna. Gospodarska izložba Zagorski gospodarski zbor predstavlja najveće okupljanje i promociju gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije (sve više i gospodarstvenika iz susjednih županija), a njen cilj je na što kvalitetniji način predstaviti gospodarski, obrtnički te turistički potencijal, ali i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda i proizvođača Hrvatskog zagorja.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Hrvatske gospodarske komore –Županijske komore Krapina Josip Grilec, direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak, umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki maestro Siniša Leopold i predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih.

Na početku konferencije prisutne je s vanjskim događanjima upoznala direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedjeljka Vodolšak koja je ukratko prezentirala bogatu ponudu koncerata i istaknula da svi posjetitelji koji bi doputovali vlakom na Tjedan kajkavske kulture mogu ostvariti popust od 40 % za kupnju isključivo povratnih karata do kolodvora Krapine. Popust se koristi od 2. do 10. rujna, a mogu ga ostvariti i slovenski državljani samo je potrebno povratnu kartu na poleđini ovjeriti pečatom u Turističkoj zajednici grada Krapine. Popust se ne može koristiti na udaljenostima kraćim od 25 km. O programu je govorio i potpredsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina, o umjetničkoj strani Festivala umjetnički ravnatelj Siniša Leopold koji je najavio ovogodišnji Festival uz izvedbu Marije Arbanas i prisustvo Marije Borić koja je zauzela prvo mjesto na CD-u ovogodišnjeg 52. Festivala, a pregled športskih događanja dao je predsjednik Krapinskog  saveza Saša Kundih. S programom 25. Zagorskog gospodarskog zbora prisutne su upoznali predsjednici Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Josip Grilec. Dosad se prijavilo preko 250 izlagača, na 1100 četvornih metara unutarnjeg (šatori i dvorana) i 1500 četvornih metara vanjskog prostora. Tijekom Zbora održavat će se prezentacije starih obrta, modne revije, nagradne igre, radionice za djecu te razne degustacije. Predsjednik Pleško pozvao je još izlagača da se prijave za sudjelovanje na najvećem i najvažnijem okupljanju gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije, a zadnji rok prijave je 31.8. 2017.
Na kraju konferencije na cjelokupan Tjedan kajkavske kulture i na 25. Zagorski gospodarski zbor osvrnuli su se gradonačelnik Zoran Gregurović i župan Željko Kolar. Gradonačelnik je istaknuo važnost Tjedna kajkavske kulture za Grad Krapinu i predstavio novi sadržaj kojim će biti obogaćen ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor, a to je Smotra puhačkih orkestara Krapinsko – zagorske županije, koncert “Ususret festivalu”, na kojem će nastupiti Marija Borić, Karla i Dino Miklaužić te Ronald Žlabur te koncert poznate zagorske sopranistice Barbare Suhodolčan. Također je predstavio i otvorenje Muzeja oldtimera te auto kino na igralištu kod OŠ Augusta Cesarca u Krapini, gdje će biti prikazan film “Pirati s Kariba: Salazarova osveta”. Gradonačelnik je posebno zahvalio svim ovogodišnjim sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće realizirati sav predviđen program.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako očekuje da će u vrijeme trajanja Tjedna Krapina postati središte kajkavštine, koje će okupiti posjetitelje iz cijele Županije i ostalih krajeva Hrvatske.

Pogledaj ove slike na Flickru